Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už na karlovarském filmovém festivalu vzbudil pozornost dokumentární film, který o svém otci, politikovi a knížeti Karlu Schwarzenbergovi, natočila jeho dcera, filmařka Lila Schwarzenbergová. Nyní snímek Můj otec, kníže plný důvěrných rozhovorů přichází do běžné distribuce.

Sama Lila si k otci hledala vztah dlouho, bouřila se proti prostředí aristokracie, na čas dokonce propadla drogám. Nakonec našla svoji vlastní životní cestu. Vystudovala film na newyorské univerzitě a antropologii a média v Londýně. Svou tvůrčí kariéru zahájila ve Vídni, ale již déle než 15 let žije v Londýně. Režírovala reklamy a hudební klipy, pracovala jako novinářka a jako producentka získala rozsáhlé zkušenosti s produkcí televizních pořadů a filmů. Je matkou pěti dětí.

"Když jsme s tímto projektem začínali, mému otci bylo téměř 80 let a už tehdy bylo jeho zdraví

chatrné. Nápad natočit o něm film vzešel z prosté touhy zaplnit mnohé mezery, které vznikly v

důsledku jeho časté nepřítomnosti a z mého mladického nezájmu o jeho život. Jednoduše jsem se bála, že otce ztratím, aniž bych ho skutečně poznala – jako muže, politika a knížete, kterého tolik lidí obdivuje," upřesnila Lila.

"Náš vztah zůstával navzdory vzájemné lásce a snaze vždy poněkud odtažitý a já ve skrytu duše doufala, že se mi prací na tomto společném projektu podaří se k němu přiblížit," vysvětlila Lila, pro kterou bylo natáčení prvním, kdy se sama ocitla před kamerou.

Film vznikal pět let v Praze, na Orlíku, ve Vídni a v Murau. Kromě záznamů rozhovorů mezi dcerou a otcem Lilu také doprovází na místa, kde trávila své dětství. Filmaři měli k dispozici také materiály z jejího rodinného archivu i soukromé filmové záběry.

Reklama

Další články

Načítám