Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rozhodnutí dánské královny Markéty II. (82) o odebrání královských titulů všem čtyřem vnoučatům ze strany mladšího syna, prince Joachima, minulý týden řešila média po celém světě. Poté, co vyšlo najevo například to, že nejmladší z královniných vnoučat, které od příštího roku přijde o titul princezny, desetiletá Athena, se ve škole setkala se šikanou, se královna za své rozhodnutí omluvila, dál si ale stojí za tím, že bylo správné.

Změny, týkající se také princů Nikolaie (23), Felixe (20) a Henrika (13), prý jejich rodiče nechápali a všichni byli ze situace velice smutní. Na neobvyklý krok, který byl navíc opodstatněn víceméně pouze královniným tvrzením, že to bude pro vnoučata do budoucna lepší, se v pondělí večer královna své rodině omluvila. Konkrétně přiznala, že podcenila dopad svých činů, ale řekla, že nad tím dlouho přemítala a že tak učinila jako královna, matka a babička.

Od příštího roku tak vnoučata nebudou smět užívat titul princ a princezna, ani oslovení Jeho/Její královská Výsost, zůstanou jim tituly hrabě a hraběnka a budou oslovováni jako Jejich Excelence. Nepřijdou ani o své pořadí v následnictví dánského královského trůnu. Budou ovšem osvobozeni od královských povinností.

Desetiletá Athena se prý po královnině aktu setkala ve škole se šikanou, když na ni spolužáci pokřikovali například: „Jsi to ty, kdo už není tou princeznou?“

Otec dětí princ Joachim před několika dny přiznal, že mají komplikovaný vztah se svým starším bratrem – korunní princem Frederikem a že se svou matkou od té doby, co jeho děti zbavila královských titulů, nemluvil.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám