Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký, nelétáme v eroplánu, my chodíme pěšky…“ zpívají děvčata, která pracují ve skladu jedné velké porcelánky. A každá z mladých hrdinek věří, že už brzy potká toho pravého.

Zatímco patnáctiletá Maruška o velké lásce teprve sní, ztřeštěná Dana (Dagmar Havlová) chce randit tak moc, až užene nesmělého instalatéra (Jan Hartl). Zkušenější Věra (Eva Čeřovská) má před svatbou, do které jí nepříjemně zasahuje předávací inventura, a Jířa (Jelena Šebestová) už má dítě s neznámým otcem. A těhotná Helena (Marta Rašlová) až opožděně zjišťuje, že atraktivní kytarista Petr (Zdeněk Loveček) pracuje ve skutečnosti jako frézař, a navíc je to syn její šéfové Světly (Míla Myslíková).

Oblíbenou komedii Holky z porcelánu natočil režisér Juraj Herz v roce 1974 a vy si ji můžete pustit 4. října v Televizi Seznam.

Pro Juraje Herze šlo o první film natočený v nesvobodných podmínkách normalizační kinematografie. Jeden z předních autorů československé nové vlny si poprvé (a hned úspěšně) vyzkoušel lehký, civilní příběh, který byl v přímém protikladu s jeho předchozími, vesměs dramatickými tématy. K přesvědčivosti příběhu přispěl také mix neokoukaných mladých tváří se zkušenými hereckými matadory.

První role a hned cena

Střelená Dana byla vůbec první filmovou rolí Dagmar Havlové (tehdy Veškrnové). Jednadvacetiletá studentka brněnské JAMU režiséra upoutala na fotografii, a když ji pak poznal osobně, nadchl ho její komediální talent. Původně měla hrát těhotnou Helenu, ale Herz se pak rozhodl, že jí lépe sedne role potřeštěné Dany.

Ona sama přinesla tenkrát velkou oběť – kvůli filmu si nechala ostříhat své dlouhé vlasy. Navíc si je musela i obarvit. Každopádně podala tak skvělý výkon, že za něj dostala cenu Zlaté slunce. Také režisér byl ze spolupráce s mladou herečkou tak nadšený, že ji hned následující rok obsadil do hlavní role ve své krimi komedii Holka na zabití (1975).

Film mi zničil kariéru, tvrdí Kořínková

Film proslavil i Lenku Kořínkovou, která na rozdíl od Havlové už několik filmových zkušeností měla. Jenže ona sama je přesvědčena, že Holky z porcelánu jí spíš ublížily. České myšlení ji prý zařadilo do takové škatulky, že kamkoli pak přišla, všichni jí koukali jen na prsa.

Kořínková, kterou proslavily hlavně komediální role, sedm let po natáčení emigrovala do Austrálie. Po návratu se jí na hereckou slávu navázat nepodařilo, dnes se věnuje hlavně osvětě o dělené stravě a výuce angličtiny.

Jak dopadli další hrdinové snímku

Představitelce Heleny Martě Rašlové se jednu dobu přezdívalo slovenská Marilyn. Modrooká sexy blondýna měla našlápnuto k hvězdné kariéře, jednu dobu také hodně točila, ale nakonec dala přednost rodině. Před kamerou se mihla naposledy v roce 2014.

Helenina fešáckého kytaristu hrál tehdy známý brněnský motorkář Zdeněk Loveček. Ten později emigroval do USA, kde přijal jméno Steve Lichtag, a stal se uznávaným režisérem dokumentárních filmů a producentem.

Smutný osud potkal představitelku Věry Evu Čeřovskou. Po absolvování DAMU získala angažmá v královéhradeckém divadle. Osudnou se jí stala cesta do práce, kdy se na nepřehledné křižovatce střetla s nákladním autem. Tři měsíce proležela v kómatu, a nakonec zemřela v pouhých 23 letech.

Cenzoři a sprostá slovíčka

Cenzorům původně vadil název filmu – slovo „holky“ jim připadalo sprosté. Zvažoval se proto název Inventura u světlušek, nakonec ale prošel název Holky z porcelánu. Sprostí ale byli i samotní cenzoři, kteří se při schvalování filmu rozčilovali, že režisér Herz „udělal z dělnické mládeže k***y“, protože jedna má nemanželské dítě a druhá říká: „No co, hlavně že je zdravé.“ Věta musela z filmu pryč.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám