Hlavní obsah
Článek

Ve věku 75 let zemřela apačská herečka a indiánská aktivista Marie Louise Cruz známější jako Sacheen Littlefeather, která se v roce 1973 během udílení Oscarů postavila před publikum, pronesla krátký projev a jménem Marlona Branda odmítla převzít cennou sošku, kterou obdržel za hlavní roli ve snímku Kmotr.

Tehdy šestadvacetiletá Cruz byla toho dne oděna do tradičního indiánského oděvu a na pódiu se objevila na přání samotného Branda. Ten odmítl převzít ocenění kvůli tomu, že se mu nelíbilo, jakým způsobem Hollywood zobrazuje původní americké obyvatele ve svých filmech.

Herečka měla tehdy přednést patnáctiminutový projev, který však zkrátila na minutu. Mnoho z přítomných její řeč pobouřila a nezdráhali se svůj názor vyjádřit v sále i následně v tisku. Proslýchá se dokonce, že herce Johna Wayna muselo držet šest bodyguardů, aby nešel Littlefeather stáhnout z pódia. Tuto informaci však někteří historikové vyvracejí.

Smutnou událost o hereččině úmrtí oznámila právě americká Akademie filmového umění a věd, která se herečce za urážky a způsobené trauma omluvila téměř po padesáti letech. Stalo se tak teprve letos v srpnu. Littlefeather se tak na sklonku života, kdy bojovala s rakovinou prsu a problémy s pamětí, konečně dostalo zadostiučinění.

Reklama

Další články

Načítám