Hlavní obsah
Článek

Buckinghamský palác zveřejnil první oficiální portrét britské královské rodiny po úmrtí královny Alžběty II. (†96), z níž je podle britského tisku jasné, s kým se do budoucna počítá a s kým ne. Naráží se tak opět na dramatické vztahy s princem Harrym a Meghan. Naopak se upevňuje pozice královny Camilly a princezny z Walesu.

Vedle samotného krále Karla III. stojí jeho manželka královna Camilla a po jeho levici pak starší syn William s chotí Catherine, což prý jasně ukazuje, kdo je považován za srdce současné britské monarchie.

Palác portrét, jenž byl pořízený den před královniným pohřbem, zveřejnil k příležitosti zahájení vlády krále Karla III. Nový panovník i všichni ostatní na něm vypadají uvolněně a dokonce se na něm objevuje i projev náklonnosti, kdy král drží svou ženu paží okolo zad. Stejné gesto si ‚dovolila‘ i Catherine směrem ke svému muži. Druhou ruku má přitom král ležérně v kapse.

Fotografie má podle zasvěceného zdroje působit jako kombinace formálního a neformálního pojetí nové éry panování. Na podobných snímcích v minulosti měli členové královské rodiny obvykle ruce podél těla nebo si je drželi před tělem.

Snímek zároveň nastínil, s kým se do budoucna naplno spoléhá, že bude plnit své královské povinnosti. Zdroj z paláce uvedl, že snímek byl pořízen proto, aby byl po rodinu soukromým záznamem historického okamžiku.

Nabízí se prý jasný náznak královy zeštíhlené monarchie směrem k veřejnosti. Ta totiž v posledních letech čím dál méně tolerovala rozsáhlou armádu královských členů, kteří si podle nich žili nad poměry z peněz daňových poplatníků.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám