Hlavní obsah
Článek

Asi není třeba zmiňovat, že situace v Rusku je velmi vyhrocená. Obyvatelé země mají zakázáno sledovat západní média, stejně jako sociální sítě. V zemi panuje tvrdá cenzura. Teprve osmnáctiletá influencerka Veronika Loginova, kterou na Instagramu sleduje skoro 600 tisíc lidí, přesto síť používala a Kreml jí nyní hrozí až 6 lety vězení.

Fashion a beauty bloggerka používá sociální síť k obživě a neřeší na ní politiku. Koneckonců influencery přeci jenom živí reklama. Pokud tedy nemohou sociální síť využívat, je to pro ně problém. Proto se Veronika rozhodla se sdílením nepřestat. Nejspíš netušila, do jak vážných problémů se dostane.

Kancelář ruského prezidenta Vladimira Putina ji obvinila z extremistických aktivit. „Tohle se teď může stát v Rusku každému. Kdykoliv vám mohou zaklepat na dveře. Nikdy jsem nerozebírala politiku a hrozí mi 6 let vězení jenom proto, že mám Instagram,“ varovala sledující předtím, než její účet zablokovali.

„I když o takových věcech nemluvíme, já nebudu zticha. Jsem podnikatelka, která vytvořila vlastní značku oblečení. Platím ve své zemi řádně daně, píšu na svém blogu články o duševním zdraví a nikdy jsem se ani zdánlivě nedotkla politické agendy,“ rozpovídala se.

„Žijete si svým životem, sdílíte pěkné fotky, budujete vlastní byznys, pomáháte lidem, nikomu neubližujete. Ale žijete v Rusku. A jako v případě milionů dalších bloggerů si pro vás přijdou. Co teď? Skončit s Instagramem? Uprchnout? Podat žalobu?“ ptala se dívka, která má sociální síť už od 15 let.

Putinovy síly od invaze na Ukrajinu tvrdě potlačují užívání sociálních sítí a každého, kdo sdílí cokoliv ze života v Rusku. Do té doby nebyl Instagram v zemi považován za extremistický. Navzdory Putinově snaze je ovšem nadále hojně používán.

Pochopitelně neexistuje žádný záznam o tom, že by instagrameři čelili stíhání. „Ke každému může přijít policie nebo státní zástupci. Jako se to stalo mně. I když jsem s nimi vyjednávala prostřednictvím mých právníků, situace nemá řešení,“ povzdechla si Veronika s tím, že ani nečekala, že ve svém věku sežene právníka.

„Proto apeluji na každého z vás, kdo má alespoň jednoho sledujícího, s nímž to může sdílet. Tohle NENÍ normální!“ dodala na závěr.

Ve srovnání s vyhlášením částečné mobilizace v zemi a potlačováním protestů jsou problémy s Instagramem zajisté banální. Příběh Veroniky Loginové, a zřejmě i mnoha dalších influencerů, nicméně dokonale vystihuje absurditu celé situace v Rusku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám