Hlavní obsah
Článek

Po svém oficiálním prohlášení za krále Karla III. (75) během sobotního historického ceremoniálu v Paláci sv. Jakuba v Londýně se král vydal ve svém státním vozidle Rolls-Royce zpět do Buckinghamského paláce, který je od čtvrtečního úmrtí královny Alžběty II. v obležení. Králi se dostalo od jeho lidu úžasného přijetí, které jej viditelně dojalo. Když lidé začali provolávat „Bůh ochraňuj krále“, vděčně se usmíval a mával jim navzdory slzám, které se mu leskly v očích.

Zatímco se množství květin před branami Buckinghamského paláce neustále zvětšuje, ani lidí na prostranství před palácem neubývá. V sobotu Karla III. podobně jako včera při příletu ze Skotska houfy věrných ‚poddaných‘ vřele vítaly a daly tak jasně najevo, že svému novému králi důvěřují a bude mít jejich bezmeznou podporu podobně, jako tomu bylo po celá desetiletí u jeho maminky.

Karel III., který si oblibu mezi veřejností po rozvodu se všemi milovanou princeznou Dianou musel dlouho budovat a znovu poctivě zasloužit, možná ani v tak vřelé přijetí nedoufal.

Prohlášení o nástupu nového vladaře postupně za přítomnosti nástupnické rady podepsal jako první nový král následovaný princem z Walesu Williamem, poté připojila svůj podpis královna manželka Camilla a také britská premiérka Liz Truss.

Karel III. následně v druhé části ceremoniálu pronesl: „Při plnění těžkého úkolu, který mi byl uložen a kterému nyní věnuji zbytek svého života, prosím o vedení a pomoc všemohoucího Boha.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám