Hlavní obsah
Článek

Včerejší cesta do Balmoralu byla dozajisté tou nejsmutnější, kterou členové britské královské rodiny kdy podnikli. Především i proto, že rozloučit se s maminkou a babičkou Alžbětou II. (†96) už většina z nich nemohla.

Svou roli v tom sehrál nejen fakt, že se zdravotní stav nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách nečekaně rychle zhoršoval, ale i skutečnost, že nepobývala v Londýně, nýbrž ve Skotsku, kam se většině příslušníků rodiny nepodařilo dorazit včas.

Poté, co se ve čtvrtek ráno začali lékaři vážně strachovat o královnino zdraví, rodina se okamžitě rozjela směrem do sídla Balmoral, kde v posledních týdnech pobývala. Kvůli obavám o její kondici zde také v úterý navzdory tradicím přijala novou premiérku Liz Truss a jmenovala ji do úřadu. Ten den vypadala svěží a rozdávala úsměvy, ale právě náročný program se měl podílet na královnině vysílení.

Jelikož její zhoršující se zdraví nabralo nečekaně rychlý spád, většina členů rodiny narychlo rušila své plány a spěchala do Skotska. U lůžka s Alžbětou II. však v poslední momenty jejího života byli pouze syn a následník trůnu princ Charles a její dcera Anne. Další synové Andrew a Edward stejně jako vnukové William a Harry se již rozloučit nestihli.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám