Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kudrnáč s parukou si zahrál mnoho filmových postav, ale nejvíc se proslavil jako zpěvák dechovky. Manželka tohoto muže je těžce nemocná a on sám si v sobě nese mnohaletý bol. V roce 1959 způsobil autonehodu, při níž jeden člověk zahynul a další byl velmi těžce raněn.

Český herec, zpěvák a moderátor Josef Zíma (79) se narodil 11. května 1932 v Praze. Po gymnáziu vystudoval na konzervatoři herectví a zpěv, poté se úspěšně přihlásil na DAMU, po jejímž absolvování nastoupil do divadla v Benešově u Prahy. Po ukončení vojenské služby, kterou přečkal v Armádním uměleckém souboru, nastoupil do Divadla satiry (dnešní Divadlo ABC), odkud v roce 1962 odešel na plných třicet let do Městských divadel pražských.

Kromě divadelních rolí vytvořil také několik těch filmových. Tou nejznámější je jistě postava prince Radovana v nesmrtelné pohádce Princezna se zlatou hvězdou.

Nezanedbával ani pěveckou kariéru. Prošel několika hudebními styly - od popmusic, přes swing až po rokenrol. Zazpíval si s Karlem Gottem, Evou Pilarovou nebo Pavlínou Filipovskou. Nejvíce duetů natočil s Janou Petrů, která tragicky uhořela ve svém bytě. Od konce sedmdesátých let se věnuje hlavně dechovce.

Ač se na první pohled zdá, že v životě Josefa Zímy svítí jen slunce, není tomu tak. Na srdci ho tíží jeden přetěžký bol. Před více než padesáti lety způsobil tragickou dopravní nehodu. „To jsem byl na vojenském cvičení a vracel se ze Strakonic autem do Prahy. Na moment jsem usnul a narazil do stromu. Těžce se zranila zpěvačka Judita Čeřovská a režisér Jiří Jungwirt, který později zemřel. I já a třetí pasažér, Alena Pánková, jsme měli vážná zranění,“ vyznal se Zíma v jednom z rozhovorů.

Ženou Josefa Zímy je Káča z pohádky Hrátky s čertem, herečka Eva Klepáčová, kterou si vzal v roce 1958, a s níž má dceru Zuzanu. Klidného stáří jim bohužel nebylo dopřáno, jeho manželka je těžce nemocná.

Reklama

Další články

Načítám