Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Oblíbená pohádka s nádhernou filmovou hudbou Princ Bajaja se natáčela v Českém ráji, převážně pak na zámku Hrubá Skála a na zřícenině hradu Pirkštejn. Jistě si vybavíte, že v pohádce hrál důležitou roli kůň. A právě ten byl pro filmaře velkým oříškem. Z původně arabského plnokrevníka musel princ Bajaja v podání Ivana Palúcha přesedlat na cirkusového vysloužilého koně.

Do konce léta ještě stihnete spousty výletů. Pokud vám chybí inspirace, koukněte na Výlety za klasikou. V podcastu rádia Classic Praha najdete konkrétní tipy, které jsou věnované tématu pohádek, respektive filmovým pohádkovým místům. Vydat se tak můžete například právě na hrad Pirkštejn, kde se natáčela i pohádka o němém princi Bajajovi. Navíc, pokud máte rádi pohádkovou hudbu, v podcastu si ji jednoduše můžete pustit a připomenout si tak nejkrásnější filmové momenty. Pohádka slaví mezi diváky i po několika desetiletích velký úspěch. Fakt, že při natáčení museli filmaři překonat nejednu překážku, výsledek naštěstí nijak neovlivnil.

Bajaja a cirkusový kůň

Hlavní hrdina, princ Bajaja, cestoval po smrti svých rodičů světem, až doputoval za krásnou princeznou, která žila na zmiňovaném hradě Pirkštejn. Princovým věrným společníkem byl kouzelný mluvící kůň. A právě ten byl pro filmový štáb největším oříškem.

Původně měli tvůrci vymyšleno, že Bajajův koňský přítel bude z daleké Arábie. První natáčecí den ale neprošel zatěžkávací zkouškou, kdy se při souboji s filmovým drakem splašil a utekl. Následovalo hledání koně, který by těžké natáčecí podmínky vydržel, nelekal se vizuálních a zvukových efektů, a navíc poslouchal pokynů štábu a plnil představy režiséra Rudolfa Kachlíka.

Celkem vyzkoušeli 11 koní. Všechny pokusy dopadly stejně. Koně se plašili a utíkali. Až na plac přivedli starého vysloužilého cirkusového koně, který byl zvyklý na hluk a vše zvládal s přehledem.

Aby toho ale nebylo málo, tento cirkusový kůň neuměl cválat. Namísto toho se vždy vzepjal. Jindy se zase posadil nebo lehl a válel sudy. Herec Palúch tak musel projevit velkou trpělivost a empatii, aby se s koněm nakonec sžil a domluvili se. A že jim to nakonec fungovalo, se můžeme přesvědčit pokaždé, když si pustíme pohádku Princ Bajaja.

Plánujete ještě poslední letní výlety po České republice a přemýšlíte, kam vyrazit a podle jakého klíče vybrat cíl svého putování? Prozkoumejte i další díly podcastu Výlety za klasikou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám