Hlavní obsah
Článek

Říká se: co Čech, to muzikant. O to se diváky snaží přesvědčit i hudební komedie Hudba z Marsu (1955), která byla druhým společným filmem proslulé režisérské dvojice Ján Kadár (†61) a Elmar Klos (†83) a na jejímž scénáři se podílel Vratislav Blažek (†47). Příběh, který je zasazen do období „rozkvětu naší socialistické společnosti“, respektoval ideové požadavky, ale díky skvělému hereckému ansámblu se na něj dá koukat i s odstupem času.

Trumpetu neslevím!

Titulní roli obsadil Jaroslav Marvan (†72). Jeho postava předsedy závodního výboru ROH nábytkářského podniku Mars je skutečným „mužem činu“ – zaváže se náměstkovi ministra, že v jejich závodě vznikne orchestr. Rozhodně nemá na mysli nějaké „tintítko“, což přislíbí slovy: „…ovšem kdybychom chtěli, tak můžeme klidně postavit takový, řekněme třicetičlenný závodní orchestr, trumpetu neslevím!“ A když pak náměstek pošle darem třicet hudebních nástrojů pro kapelu, začnou se dít věci.

Kuriózní je, že námět pro film má údajně původ ve skutečné události – podle Kadárova životopisce Václava Macka věnovala továrna na výrobu hudebních nástrojů v západočeských Kraslicích jakémusi odborářskému zařízení velké množství instrumentů, na které ale nikdo neuměl hrát.

Mihne se tu i Werich

Kromě Marvana si ve snímku zahrály i další velké hvězdy našeho filmu – například Oldřich Nový (†83), Josef Bek (†76), Josef Kemr (†72), Josef Hlinomaz (†63), Lubomír Lipský (†92), Stella Zázvorková (†83) nebo Alena Vránová (90). Pro Oldřicha Nového byla role hudebního skladatele Karase jednou z nemnoha příležitostí si v 50. letech ve filmu i zazpívat. V roličce nadšeného smějícího se diváka si můžete všimnout Jana Wericha (†75).

V hudebním filmu samozřejmě nesmí chybět muzika. Průvodní melodie nahrál Filmový symfonický orchestr (FISYO), ve filmu dále účinkovaly Orchestr Karla Vlacha, Ústřední hudba Čs. armády a Harmonyton. O taneční čísla se postaral věhlasný soubor Lúčnica.

Svatba s překážkami

Alena Vránová, která zde hraje sekretářku ředitele továrny Hanu Jelínkovou, se během natáčení provdala za Vladimíra Ráže (†77), se kterým se sblížila při natáčení Pyšné princezny (1952). Jak známo, jejich vstupu do manželství bránilo velké množství obstrukcí a naschválů. Na svatbu si prý Vránová oblékla šaty, ve kterých hrála právě v tomto filmu.

Co napsal kronikář

První část se natáčela v Karlových Varech. Druhá pak v Telči, což zdokumentoval městský kronikář, který v roce 1954 mj. napsal: „Dne 19. června počal státní film natáčeti v Telči časovou veselohru „Hudba z Marsu“… Bylo potřeba k tomu asi 600 osob. Dějištěm bylo náměstí, zámecký park a Štěpnický ostrov. Hlavní masové natáčení bylo provedeno 25. až 27. června. Přihlášení statisté dostávali denní mzdu 25 Kčs. Účinkující statisté si to pochvalovali a rádi se k té práci hlásili. Filmování skončeno přátelským večírkem filmařů s občanstvem…“

Natáčelo se také v Mariánských Lázních. Ve filmu je tak k vidění hotel Kolonáda nebo kolonáda Rudolfova pramene. Vinici byste našli v obci Kamýk u Litoměřic. Točilo se také ve Velkých Žernosekách u Mariánského viničního domku a u přívozu. Poslední část filmu a jeho konec vznikl v Praze, a to převážně na Malé Straně, Novém Městě a Hradčanech. Interiéry se točily převážně v Hostivařských ateliérech.

Film se v letech 1955 až 1958 objevil na plátnech kin 21 zemí světa včetně USA. Režiséři Klos a Kadár natočili o deset let později Obchod na korze a v roce 1966 za něj získali prvního Oscara v historii čs. kinematografie.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám