Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Někdejší televizní potravinový inspektor, kulinářský experimentátor, autor bestselleru o vaření a moderátor oblíbeného pořadu Vychytávky Ládi Hrušky nám ukázal svoji zahradu. Původně učitel se zaměřením na chemii a biologii pochází z Městce Králové, kde má rodiče a kam často utíká z ruchu velkoměsta, když právě nenatáčí a píše knihy.

Se zahradničením Láďa Hruška (46) začal už coby klouček, kdy se odmalička pohyboval mezi kravínem, polem a zahradou. Sousedi mu říkali mičurin, protože zachraňoval rostliny a květiny, jichž se druzí zbavovali. „Křížil jsem je, řízkoval a kultivoval a pak zpátky rozdával sousedům, kteří je k popelnicím vyhazovali,“ řekl Super.cz ve svém zeleném království.

Rodiče oceňovali, že je od Ládi klid a on se mohl realizovat ve skleníku. Je jasné, že od dětství měl sklony k experimentování a vychytávkám, protože si ho udělal z bývalé telefonní budky. Zahrádka není veliká, takže tu nenajdete kompost. Květinám dopřává žížalí hnojivo a čaj, ostatní rostliny přihnojuje popelem z krbu.

Pozemek rozdělil na několik menších částí. „Nerad jsem otrokem čehokoliv, takže ani zahrady, rád si užívám ranní kávu a posezení v miniresortním zákoutí. Je vybetonované, abych nemusel sekat trávu,“ předvádí oblíbený prostor, kde nechybí exotické květiny. Ty mu připomínají dovolenou na jihu u moře.

Praktické části vévodí vzrostlý banánovník a vinná réva. Zaujala nás konstrukce, po které se výhonky pnou. Dřevěné latě zavrhnul, nakonec objevil staré tyče z konzolí, které zbyly po výměně oken. „Jsou úplně bezúdržbové a hodí se k rázu stěny,“ komentuje svůj nápad.

Rád se kochá reprezentativní předzahrádkou v japonském stylu. „Tuhle část jsem si vychytal a vytunil úplně naposled. Jsem na ni pyšný, protože jsem si to tu od píky vybudoval a navrhnul sám.“ Má i fontánku a to, že mu někudy uniká voda, Láďu nevzrušuje. Originálně si s tím poradil – místo ucpal starou štětkou na holení...

V poslední době se zamiloval do růží. Litoval uvadající, skomírající v supermarketech. Proto se rozhodl je zachraňovat a teď mu už dorůstají do metrové výšky. Založil si i vlastní záhony růží z deseti kultivarů. Téhle krásné „ozdravovně“ říká růžová invalidovna.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám