Hlavní obsah
Článek

Při natáčení oblíbené pohádky Jak se budí princezny z roku 1977 nebylo o pády a napínavé situace nouze. Velký podíl na tom měl Jan Hrušínský, představitel prince Jaroslava, který předváděl doslova psí kusy.

Při jedné z podvečerních návštěv pohádkové Růženky (Marie Horákové) spadl z okenní římsy, prolétl oknem a dopadl až na pivní výčep. Výsledkem byla noha v sádře, která komplikovala natáčecí scény v rybníce.

Pohádka Jak se budí princezny byla natáčena na více místech po celé republice, mimo jiné také na hradech Pernštejn a Telč. Pohádková komedie je plná nádherné filmové hudby, za kterou nestojí nikdo jiný než Karel Svoboda. Pokud se ještě během léta vydáte po stopách českých pohádek, nezapomeňte se podívat na Výlety za klasikou. V podcastu rádia Classic Praha totiž najdete zajímavé informace ke konkrétním místům, a navíc také související hudbu a oblíbené písničky. Podcast nabízí i zajímavosti jak ke konkrétním památkám, tak pikantnosti z natáčení.

Věděli jste například, že filmoví bratři a zároveň soci v lásce, princ Jiří (Jan Kraus) a Jaroslav (Jan Hrušínský) z Půlnočního království, byli ve skutečnosti pěkná kvítka? A to taková, že tajně lezli za hereckou kolegyní Marií Horákovou.

Odešel dveřmi a vrátil se oknem

Jedna z nejbizarnějších situací během natáčení pohádky nastala, když Jan Hrušínský odešel z hotelové restaurace, aby se během několika málo minut vrátil. Ne však dveřmi, ale pádem z výšky, skrze okno, přímo na pivní výčep. S kolegou Janem Krausem totiž chtěli navštívit a překvapit filmovou Růženku a vlézt za ní do pokoje oknem. Cesta vedla přes římsu, která se ale utrhla a následoval strmý pád dolů.

Hrušínský vyvázl se zlomenou nohou, kterou musel mít po několik týdnů v sádře. Celý filmový štáb musel ihned řešit, jak bude natáčení pokračovat a které scény budou muset případně vypustit. Záběr, kdy se Hrušínský v rámci role dostane do rybníka, nakonec ponechali. To ale ještě nevěděli, jakou dohru bude natáčecí den mít.

Prokletý rybník

Hned den po úrazu se tedy natáčela scéna u rybníka, kdy má princ Jaroslav spadnout z koně přímo do vody. Ta ale musela být snad prokletá. Původní plán, kdy Hrušínskému sádru obalili pytlem, totiž vůbec nevyšel. Do sádry natekla voda a ztěžkla tak, že herce nemohli dostat na břeh. Štáb proto musel povolat jeřáb, který Hrušínského z rybníku vytáhnul. Tím ale dramatické situace ve vodě nebyly vyčerpány.

I Libuše Švormová, coby sestra královny Růžového království, prožila krušné chvíle. V jedné z natáčecích scén měla plavat ve svém filmovém kostýmů. Ten byl ale kvůli vodě natolik těžký, že Švormovou táhnul ke dnu a ta se málem utopila.

Pokud se chcete dozvědět další zajímavosti z natáčení, a zároveň si připomenout pohádku Jak se budí princezny skrze hudbu Karla Svobody, zavítejte na podcast Výlety za klasikou. Užijte si poslední letní dny a zkuste některý z výletů, které vám podcast nabízí.

Reklama

Další články

Načítám