Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnes je tomu přesně jednačtyřicet let, kdy se uskutečnila pompézní svatba mezi britským princem Charlesem (75) a lady Dianou Spencer (†36) v londýnské Katedrále svatého Pavla. Přihlíželo jí tehdy na 3500 svatebních hostů a londýnské ulice v jejím okolí byly nacpané k prasknutí. O události se právem hovoří jako o svatbě století.

Dodnes se navíc jedná o nejsledovanější svatbu všech dob. V televizi si ji tehdy nenechalo ujít na 750 milionů lidí po celém světě. Takové sledovanosti (navzdory mnohem vyšším odhadům) nedosáhla ani svatba Williama s Kate v roce 2011 či jeho bratra Harryho s Meghan Markle o sedm let později.

Nezapomenutelné byly rovněž Dianiny šaty v barvě slonové kosti, které byly mimořádně honosné a nabírané, ikonická se ovšem stala především jejich 7,6 metrů dlouhá vlečka.

Líbánky nejprve zahájili třemi dny na anglickém zámku Broadlands, kde trávili svatební noc Charlesovi rodiče. Poté odletěli na Gibraltar, kde podnikli jedenáctidenní plavbu po Středozemním moři. Navštívili Tunisko, Sardinii, Řecko a Egypt. Poté odletěli do Skotska, kde již společně s královskou rodinou trávili nějaký čas na zámku Balmoral.

Ačkoli na fotografiích vše vypadalo zalité sluncem, už tehdy u Diany rostlo podezření ohledně Charlese a jeho neutuchající náklonnosti k bývalé milence Camille. To vzrostlo ještě poté, když Charlesovi z deníku vypadly Camilliny fotografie a Diana zjistila, že má na sobě manžetové knoflíčky, které mu Camilla věnovala.

Páru se navzdory všemu následující rok narodil prvorozený William a dva roky nato Harry. Roku 1992 se však Charles s Dianou po řadě neshod odloučili a o další čtyři roky později byli oficiálně rozvedeni. Následující rok Diana tragicky zemřela po autonehodě v tunelu Pont de l'Alma v Paříži. Roku 2005 Charles pojal Camillu za manželku a i britský lid nakonec jeho kdysi nenáviděnou milenku vzal na milost. Dnes je Camilla plnohodnotnou součástí královské rodiny.

Reklama

Další články

Načítám