Hlavní obsah
Článek

I když holčičce na obrázku život nepřichystal jen pěkné chvilky, všem svým strastem a bolům - a že jich bylo - se dokázala postavit pozitivním myšlením a svým pověstným humorem.

Herečka Helena Růžičková (+67) se narodila 13. června 1936 v Praze do rodiny legionáře a úřednice. Od útlého dětství byla svými rodiči vedena k umění a již jako čtyřletá vystupovala v baletu Národního divadla a Německého divadla (dnešní Stavovské). Protože nemohla kvůli otci studovat medicínu ani herectví, přihlásila se na vyšší zdravotnickou školu a stala se z ní zubní laborantka. A přestože nebyla přijata na DAMU, a to hned dvakrát, k herectví si nakonec cestu přece jen našla.

Svou profesní kariéru zahájila hostováním v Činoherním klubu, později se stala členkou Divadla Na zábradlí. Hlavní náplní herectví Heleny Růžičkové byl ale film. Z jejích nejznámějších rolí jmenujme například nesmrtelnou Škopkovou v Troškově trilogii Slunce, seno..., pacientku na psychiatrii čekající na Kolumba v Dívce na koštěti, podnikavou Karafiátovou ve filmu Trhala fialky dynamitem, ke kterému napsala spolu se svým synem Jiřím scénář, nebo Heduš Homolkovou v další slavné trilogii o maloměšťácké rodince Homolkových.

Když roku 2002 Helena doprovodila svou kamarádku na rozbor krve, nechala si také udělat testy. Ty odhalily, že má rakovinu. A přestože statečně bojovala, zákeřná nemoc nad ní o dva roky později zvítězila.

Dlouholetým manželem všemi milované herečky byl režisér a herec Jiří Růžička, který odešel rok před ní. O celých pět let přežila také své jediné dítě, syna Jiřího.

Reklama

Další články

Načítám