Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Máte rádi detektivní příběhy s nostalgií starých „dobrých“ časů? Pak si určitě nenechte ujít seriál Případy detektiva Murdocha (2008-2022), který Televize Seznam vysílá od 1. července každý všední den vždy od 19:15.

V seriálu natočeném v koprodukci britské a kanadské televize, který vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, se přeneseme do Kanady konce 19. století – do dob, kdy Britskému impériu vládla královna Viktorie, a svět zažíval éru nebývalé prosperity, průmyslových inovací a vzdělanosti.

Hlavním hrdinou příběhů je detektiv William Murdoch (Yannick Bisson), který pracuje na policejní stanici v Torontu. Je to muž, obdařený zvláštním druhem vizionářské intuice, a zároveň člověk, který na hony předběhl svou dobu.

Kdo je kdo

Murdoch si totiž na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž jeho doba doslova překypuje. Při jejich použití se v kriminalistice najednou otevírají netušené možnosti detektivní práce i vyšetřovacích metod, jimiž lze nade vší pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších trestných činů, a to i těch nejzávažnějších.

Pravou rukou sympatického hlavního hrdiny je patoložka, doktorka Julia Ogdenová (Helene Joy), která nemá problém s tím vyzkoušet v praxi jakýkoli jeho nápad, i když mohou na první pohled vypadat opravdu bláznivě (na tehdejší dobu) – třeba pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.

K dalším důležitým aktérům seriálu patří konstábl George Crabtree (Jonny Harris), jehož původ je víc než zajímavý – mladý muž vyrůstal v nevěstinci obklopen samými „tetičkami“ –, a inspektor Thomas Brackenreid (Thomas Reid), který má sice své mouchy, ale zároveň trousí neuvěřitelně vtipné hlášky.

Inzeráty pomohly

Představitel hlavního hrdiny Yannick Bisson (*16. 5. 1969) se narodil v Montrealu, ale ještě jako dítě se s rodinou přestěhoval do Toronta. Herectví ho lákalo už odmala a měl tu výhodu, že otec ho v jeho zájmu podporoval – doporučil mu například, ať odpovídá na novinové inzeráty, ve kterých filmaři hledají dětské herce. A zadařilo se.

V roce 1984 získal Yannick svou první roli v TV filmu Hokejová noc, který zabodoval u diváků i u kritiky. Postupně se začal objevovat především na obrazovkách, účinkoval také v mnoha reklamách a velkou slávu mu pak přinesla role Jacka Hudsona v detektivním seriálu Sue Thomas: Agentka FBI (2002-2005), kde si zahrál hlavního agenta FBI.

Nebál se vzít za práci

Ačkoli k šoubyznysu přičichl Bisson ještě jako teenager, nebyla to vždycky procházka růžovým sadem. Mnozí jeho kolegové by vám potvrdili, že v herecké profesi nemusí být každý den posvícení a o výdělek bývá někdy nouze. „Byl jsem unavený z existenční nejistoty,“ vyprávěl o svých turbulentních začátcích kanadským novinářům.

Herec se v roce 1990 oženil a s manželkou Shantelle vychovával tři dcery, Briannu, Dominiku a Mikaelu.

Jistota pravidelného příjmu pro něj byla klíčová. Naštěstí ho bavila zedničina a vše kolem stavby domů a byl v tom dobrý. V dobách, kdy neměl pravidelné herecké příležitosti, se tak pustil do díla a zůstal za ním pořádný kus práce. S elektřinou byl prý tak trochu na štíru, ale jinak by dodnes dokázal postavit celý dům.

„Okenní rámy, pokládka dlažby, instalatéřina – s ničím nemám problém,“ pochlubil se Bisson, který se všechny řemeslnické práce naučil sám. O herci je také známo, že je vášnivým cyklistou a vlastníkem velké sbírky jízdních kol.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám