Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kdo by nechtěl omládnout aspoň o desítku let? V jednom výzkumném ústavu na to kápnou – vyvíjejí prototyp přístroje na regeneraci starých dojnic. Toho se chytne mazaný majitel kosmetického salónu, který by ho rád používal k omlazování svých bohatých zákaznic ze zahraničí.

Nic ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Po proceduře nesmí klienti pozřít jediné sousto špenátu, jinak se omlazovací účinky znásobí. Komedie Což takhle dát si špenát (1977) je dnes považována za kultovní klasiku a královsky se u ní baví už několikátá divácká generace. Tentokrát se na ni můžeme těšit 25. června ve 14:20 hodin na Televizi Seznam.

Museli tepat dobové nešvary

I tato bláznivá komedie vznikla díky osvědčené spolupráci režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Oba jsou podepsáni mj. pod úspěšnými filmy Kdo chce zabít Jessii? (1966) a „Pane, vy jste vdova!“ (1970), které vznikaly ještě v době relativní tvůrčí svobody. S nástupem normalizace museli pak oba autoři zpracovávat témata „ze socialistické současnosti“. Jejich snímek Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) tak svérázně reflektoval bytovou politiku, „špenátová komedie“ si vzala zase na paškál rozkrádání socialistického majetku, ovšem posunula ho do výrazně absurdní roviny.

Macourek s Vorlíčkem nabídli ztřeštěný děj plný nejrůznějších záměn, v němž přišel ke slovu i jejich oblíbený motiv částečné proměny. Zajímavost snímku zvýšilo herecké obsazení, v němž zazářili Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Stella Zázvorková, Josef Somr či Petr Kostka.

Janžurová měla volnou ruku

Neskutečný výkon podala Iva Janžurová, která ztvárnila nemluvně v těle dospělé ženy. Herečka později prozradila, že inspiraci čerpala z batolecích let svých dvou dcer. Protože dostala volnou ruku, hojně improvizovala – například ve scéně, kdy leze po stolech v hotelové restauraci.

„Režisér měl strach, aby to nepohoršovalo, Iva měla na sobě jen kombiné a byla velice pěkná ženská. Tak Menšík řekl: Ať si dělá, co chce. Václave, dej jí čokoládu, dorty a pralinky, ať se upatlá, a zbytek už obstará sama,“ zavzpomínala na natáčení v jednom z rozhovorů Stella Zázvorková.

Trefný popis situace

Při natáčení si užil své také Jiří Sovák, který hrál recidivistu Lišku. Ve scéně, kdy měl společně s Vladimírem Menšíkem (druhý filuta Zemánek) sníst špenát, aby se vrátili do své původní podoby, se „něco“ pokazilo. Večer přišly na stůl knedlíky se špenátem a vepřovým a začalo se točit. Protože se to nestihlo, schovalo se jídlo na druhý den. Nikdo ale netušil, co se stane: špenát se přes noc zkazil. Nazítří měl Sovák s Menšíkem dotočit scénu.

„Při prvním soustu Jirka ale ucítil ten příšerný zápach špenátu, který zakysnul. Jenže aby nezkazil záběr, pokračoval a cpal se tím a huhlal si: Ten špenát snad skladoval někdo v p****i…,“ popsal situaci režisér Vorlíček.

Co dnes dělá „malý Menšík?“

Dětský herec Michal Kocourek, který ztvárnil omlazeného Zemánka, dostal díky své roli přezdívku „malý Menšík“. Jeho podoba se slavným hercem byla opravdu neuvěřitelná. Michal Kocourek působí dnes jako ředitel pražského Divadla Kalich, ze kterého vzešly mj. muzikály Hamlet nebo Galileo.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám