Hlavní obsah
Článek

V malé vilce na okraji malebného jihočeského městečka prožívají poklidné dny svého stáří mile potrhlé sestry Andělka a Fany, které oplývají takřka nevyčerpatelnou energií. Není proto divu, že když se Fany stane očitou svědkyní přepadení místní spořitelny, rozhodnou se vzít pátrání po lupiči do vlastních rukou. Hlavním podezřelým je neznámý mladík se psem podobným jejich fence Bobině.

Komedie Drahé tety a já (1974) baví už několikátou generaci diváků. Aby také ne – natočil ji zkušený režisér Zdeněk Podskalský (†70), nechybí v ní detektivní zápletka a v hlavních rolích dvou popletených sester excelují dvě populární prvorepublikové herečky Nataša Gollová (†76) a Eva Svobodová (†84).

„Obě dámy si vybral s velikou pietou a obdivem. Moc hezky o nich vždycky vyprávěl. Po celou dobu natáčení prý byly velmi milé, naprosto bezproblémové. Když jsem ten film poprvé viděla, pamatuji si, že mě tehdy velmi mrzelo, že nejsem tak stará, abych jednu z těch tet mohla hrát já,“ zalitovala před lety režisérova životní partnerka Jiřina Jirásková (†81).

Hádka kvůli receptu

Gollová a Svobodová si notovaly i mimo natáčecí plac. O pauzách vypalovaly jednu cigaretu za druhou, po večerech popíjely vínečko a měly si pořád o čem povídat. Jednou se ale dámy nepohodly a pár dnů na sebe nepromluvily ani slovo. Šlo přitom o malichernost – zdrojem jejich sváru byl jakýsi rodinný recept, který jedna druhé odmítla prozradit.

Co mrzelo Ivu Janžurovou

Neteř Hermínku hrála Iva Janžurová (81) a právě v této komedii můžeme vůbec poprvé spatřit hereččiny dlouhé vlasy v celé jejich kráse. Do přechozích filmů se totiž režisérům nehodily, a tak jí je maskovali parukami. „Měla jsem je až do pasu. Potěšilo mě, že jsem je konečně mohla uplatnit,“ svěřila se herečka.

Podskalskému se ale líbily nejen její vlasy. Do oka mu padly i její ručně pletené růžové šaty, a tak ji požádal, aby si je vzala i na natáčení. O tom, že jsou opravdu šik, se můžete přesvědčit sami při sledování filmu.

Iva Janžurová se později nechala slyšet, že se jí tehdy splnil sen. Vždycky si totiž chtěla zahrát si po boku Nataši Gollové. Proto ji mrzelo, že si od ní někdejší prvorepubliková hvězda udržovala odstup. Každopádně na place mezi nimi panoval zdravě profesionální vztah.

Představitelka Hermínky byla tehdy doslova na roztrhání. Kromě Drahých tet točila ještě komedii Hodíme se k sobě, miláčku…? – to vše v době mateřské dovolené s první dcerou Sabinou. Během natáčení (točit se začalo na jaře 1973) zjistila, že je podruhé těhotná. Režiséra tehdy polil smrtelný pot, Janžurová ho ale ujistila, že všechny závazky dodrží.

Facka, která bolela

Velkou příležitost dostal Jiří Hrzán (†41) v roli Hermínčina snoubence Michala, který ve snímku naplno uplatnil svůj komediální i pěvecký talent.

Bolestivou vzpomínku si z natáčení odnesla představitelka nevěrné hostinské Miriam Kantorková (87). Ve scéně, kdy se její nevěra provalí, jí měl filmový manžel Jan Skopeček (†94) ubalit facku. Nebohá herečka od něj dostala takovou ránu, že se nestačila divit. Skopeček tvrdil, že chtěl, aby se scéna sjela hned napoprvé a nemusela se opakovat. Záměr mu vyšel – z režisérova koutu se ozvalo: „Dobrý, bereme!“

Když bylo zapotřebí narychlo sehnat policejní vůz, přesvědčili filmaři kapitána místní Veřejné bezpečnosti, aby jim zapůjčil ten svůj. Strážce zákona pak hořce litoval dobrého skutku. Vůz se kaskadérovi podařilo zdemolovat tak, že byl prakticky na odpis, cestou na stanici pak ještě navíc spadl do fekální jímky.

Vykradená spořitelna stála na náměstí ve Vlachově Březí, dále se točilo v Českých Budějovicích a v různých menších obcích na jihu Čech.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám