Hlavní obsah
Článek

Herci z filmů Králova řeč, Záře či Zlodějka knih a Traffic - Nadvláda gangů nebo Strach a hnus v Las Vegas. Hlavními zahraničními hvězdami 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary budou Geoffrey Rush (70) a Benicio Del Toro (55), oznámil prezident MFF KV Jiří Bartoška.

Zatímco první zmíněný si během závěrečného ceremoniálu z rukou Bartošky převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, druhý z herců obdrží při zakončení Cenu prezidenta MFF KV.

K nejznámějším rolím Geoffreyho Rushe patří klavírista David Helfgott v Záři, za tuto herec získal Oscara, rádce královny Alžběty ve snímku Královna Alžběta, pirát Barbossa v Pirátech z Karibiku nebo královský logoped Lionel Logue v Králově řeči.

Na jeho počest uvede festival filmy Králova řeč, Záře a Quills - Perem markýze de Sade.

Benicio Del Toro na plátně vynikl v rolích doktora Gonza (Strach a hnus v Las Vegas), Frankyho Čtyřprsťáka (Podfu(c)k) a především jako padoušský policista Javier Rodriguez (Traffic – nadvláda gangů), za kterého získal Oscara pro herce ve vedlejší roli. Karlovarský festival jako poctu herci uvede filmy Traffic - Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí.

MFF KV se letos bude konat v termínu 1.-9.7.2022.

Reklama

Další články

Načítám