Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Při rekonstrukcích podlah především ve starších budovách můžete často narazit na omezení spojená s nosností konstrukce stavby. Proto je vhodné používat takové materiály, které ji zbytečně nezatíží.

Místo klasického betonu tak přichází ke slovu beton lehčený. Díky speciální receptuře, v niž je běžné kamenivo nahrazeno lehkým keramickým kamenivem Liapor, má až o 2/3 nižší hmotnost. Dále se vyznačuje velmi dobrými tepelněizolačními parametry a snadnou přípravou i zpracováním.

Podlahy z lehkého betonu

Pro realizace nových či rekonstrukce starých podlah využijte suchou směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix (4-8 mm) a Liapor Mix final (1-4 mm). První jmenovaný je určen především pro lehké výplňové, tepelně izolační a podkladové vrstvy. Z názvu druhého vyplývá, že se jedná o potěrový beton vhodný především pro finální vrstvy podlah. Společně fungují jako ideální systém pro betonové podlahy. Pod nášlapnou vrstvu pak lze na lehký beton použít ještě tenkou vyrovnávací vrstvu samonivelační stěrky. Minimální doporučená výška vrstvy je u obou těchto typů lehkého betonu 50 mm. Aplikovat je lze na tuhé podklady, jako jsou klenbové, keramické nebo monolitické a prefabrikované betonové stropy.

Foto: Lias Vintířov
Liapor Mix

Snadné použití

Nižší hmotnost oceníte u všech typů lehkého betonu Liaporu Mix už při skládání pytlů na stavbě. Manipuluje se s nimi totiž mnohem lépe, než jste zvyklí u klasického betonu. Samotná příprava se od běžného betonu už tolik neliší. Suchá směs se rozmíchá s vodou podle návodu na obalu. Připravený beton se nanáší v požadované tloušťce na podklad a urovnává zednickým hladítkem. Jedná se o poměrně rychle tuhnoucí materiál, proto je potřeba jej zpracovávat bez zbytečného prodlení.

Foto: Lias Vintířov
Liapor Mix

Jak správně postupovat při realizaci lehké betonové podlahy se můžete podívat v krátkém videu.

Jak správně postupovat při realizaci lehké betonové podlahy

Novinka: možnost využití v nosných konstrukcích

Nyní najdete v nabídce suchých směsí Liapor Mix novinku, kterou lze použít i do nosných konstrukcí. Nový Liapor Mix Statik je možné na rozdíl od variant Liapor Mix a Liapor Mix final použít všude tam, kde vznikne potřeba konstrukci vylehčit při zachování dostatečné vyšší pevnosti betonu. Může se jednat například o lehké betonové stropní konstrukce, vyztužené nosné vrstvy podlah, keramických a klenbových stropů nebo balkony. O vhodnosti použití by však měl vždy rozhodovat projektant nebo statik na základě výpočtu. Pevnost v tlaku je u tohoto lehkého betonu garantována hodnotou 18 MPa.

Foto: Lias Vintířov
Liapor Mix

Koupíte on-line i v obchodní síti

Liapor Mix, Liapor Mix final i Liapor Mix Statik najdete v sortimentu e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor a stavebninách DEK po celé ČR.

Další technické informace o suché směsi pro přípravu lehkého betonu s keramickým kamenivem najdete na webu www.liapor.cz.

Další články

Načítám