Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Australan Nick Vujicic (29) patří mezi osoby, které lze bez přehánění nazvat obdivuhodnými. Přestože má život mnohem těžší, než většina z nás, jelikož se narodil bez končetin, on se stále usmívá, miluje život, sport a veřejnost z celého světa motivuje na svých přednáškách k pozitivnímu přístupu k životu. Na svátek zamilovaných 14. února se dokonce i oženil, píše britský Daily Mail.

Když se Nick narodil bez rukou i nohou, byl to pro jeho rodiče obrovský šok. Těhotenství probíhalo normálně a jeho matka byla zdravotní sestra, tudíž se snažila vše dělat tak, jak by měla. Lékaři jeho rodičům nedokázali vysvětlit, co se s plodem v matčině děloze stalo a proč se u Nicka končetiny nevyvinuly. Dnes se již ví, že trpí fokomelií, což je vzácná vrozená vada končetin. Přestože matka v těhotenství neužívala žádné léky, ani nebyla vystavena stresům, a tak nemohla těhotenství negativně ovlivniz, synovo postižení si dávala dlouho za vinu.

„Pro rodiče to bylo hrozně těžké. Už od začátku se snažili, abych byl soběstačný. Otec mě hodil do vody, když mi bylo pouhých 18 měsíců a učil mě plavat,“ vysvětlil houževnatý Australan, kterému se vyvinula jen část levého chodidla, díky kterému může uchopit předměty a drží lépe rovnováhu. Nick s nohou dokáže psát perem, plave, kope do míče při fotbalu a dělá plno dalších činností.

Vujicic navíc předsedá mezinárodní neziskové organizaci a rovněž vede svou společnost Attitude Is Altitude, díky které cestuje po celém světě a lidem předkládá své motivační projevy. Uznání již získal od řady významných osobností, například od bývalé ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albright.

Související témata:
Končetiny

Reklama

Další články

Načítám