Hlavní obsah
Článek

Angelina Jolie (48) představila v úterý 14. února svůj nový film In the Land of Blood and Honey v Sarajevu. Srbové už týdny předtím avizovali, že o tento nudný film nestojí a nebudou jej promítat. Není divu, ve snímku totiž vystupují váleční zločinci dopouštějící se násilností na ženách. A po sarajevské premiéře se odhodlali k dalším nechutnostem, vyhrožují Angelině a jejímu štábu fyzickými útoky i zabitím.

Ve filmu hráli i Srbové, kteří teď od příslušníků svého národa musejí snášet výhružky. Angelina se rozhodla, že se nezúčastní premiéry filmu v Bělehradu, odmítla ale, že by se zalekla výhružek.

„Poslali mi nějaké věci, něco bylo taky na internetu,“ přiznala Angelina britskému listu The Guradian na premiéře v Sarajevu. Několik členů štábu si po natočení snímku muselo pořídit nová skla u aut.

„Výhružky fyzického ublížení nejsou tím, co mě znepokojuje nejvíce, protože jsem byla v mnoha zemích, kde používají různé výhružky, třeba když jsem byla v Afghánistánu jako otevřená Američanka. Je v tom víc. S tímto filmem nechci být použita jako nástroj zvláště ve volebním roce, kdy se lidé rozhodli ho nálepkovat bez toho, aniž ho viděli, a snaží se vyvolat agresi a násilí,“ zlobila se Angelina v Sarajevu.

„Někteří lidé by mě poslali rovnou do hrobu, kdyby věděli, kde mě najít,“ přiznává Goran Kostić, představitel hlavní mužské postavy a bosenský Srb pocházející ze Sarajeva, jenž dnes žije ve Francii.

V Republice Srbské – autonomní části Bosny a Hercegoviny – nebude film promítán vůbec. Majitel multiplexu z Banji Luky Vladimir Ljevar by prý promítáním snímku prodělal. „Viděl jsem ten film na promítání pro distributory v Bělehradu. Dojem, který jsem získal, je, že je to odporné. Přál bych si mít kina v Sarajevu, pak bych na tom mohl vydělat. Ale tady ne. Jsou filmy, které jsou přijatelné pro Sarajevo, ale nejsou pro Banju Luku,“ tvrdí Ljevar.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám