Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V Londýně odstartovala každoroční slavnostní přehlídka britské armády s názvem Trooping the Colour. Velká Británie v posledních dnech nežije ničím jiným, jelikož letošní rok je o to výjimečnější, že královna Alžběta II. (†96) slaví 70 let od nástupu na trůn. Ta jako již tradičně shlížela na přehlídku z balkonu Buckinghamského paláce, kam ji letos doprovodil princ Edward, vévoda z Kentu (86).

Vévoda zastal místo po boku královny po jejím loni zesnulém manželovi princi Philipovi. Nesnadné role se zhostil statečně, držel kamennou tvář a přehlídce salutoval. Princ Edward je královniným bratrancem, vnuk krále Jiřího V., jehož otcem byl princ Jiří, vévoda z Kentu, a matkou Marina, princezna řecká a dánská a později vévodkyně z Kentu. V době narození byl sedmým v linii následnictví na britský trůn.

Oslav, jež se každoročně konají k příležitosti královniných narozenin, by se měli účastnit i princ Harry s manželkou Meghan a jejich dětmi Archiem a malou Lilibet, kterou královna uvidí úplně poprvé.

Dívenka, jež nese zdrobněnou obdobu královnina jména, kterou jí říkával v soukromí princ Philip, by navíc měla v Londýně oslavit své první narozeniny. Očekává se, že komorní rodinné oslavy by se mohlo účastnit i Její Veličenstvo prababička.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám