Hlavní obsah
Článek

Svého času vyprodávala koncertní sály a její hity Já přijdu, Chybička se vloudí, Má sestra Helga nebo To chce mít svůj systém znal u nás každý. V posledních letech se ale Eva Hurychová (*25. 7. 1951) věnuje především obětem domácího násilí. Zpěvačka je navíc i důkazem, že úspěšně studovat se dá v každém věku.

Eva Hurychová vyrůstala v Liberci, kde také odmaturovala na střední zdravotnické škole. Jenže ji to táhlo ke kumštu, a proto se přihlásila se na AMU. Sice ji nevzali, ale v Praze už zůstala. Večerně studovala na Lidové konzervatoři (dnes Konzervatoř Jaroslava Ježka), a protože byla nadána i „básnickým střevem“, psala také vlastní písně a texty.

Parodie na Sandokana

V hlavním městě vystupovala s několika skupinami a účinkovala v různých hudebních a zábavných pořadech. Významné pro ni ale bylo především setkání se skupinou Bacily v roce 1982 – právě s tou natočila své největší hity. Asi nejznámější byl její duet s Janem Neckářem (73) Já přijdu, který se dočkal i klipu parodujícího seriál Sandokan.

V roce 1986 založila Hurychová vlastní doprovodnou skupinu Pudr a krátce koncertovala i s ostravskými Plameňáky. Psala hudbu a texty také pro své kolegy, mj. i pro Michala Davida (61) či tehdy populární duo Hložek-Kotvald. Po roce 1989 účinkovala v zájezdových pořadech Luďka Soboty (78) či Jana Rosáka (74).

Návrat na scénu

Když se Evě Hurychové narodila v roce 1993 dvojčata Kristýna a Barbora, rozhodla se, že se jim bude věnovat naplno. Svoji pěveckou kariéru ukončila. Vrátila se k ní o třináct let později, v roce 2006, ale podařilo se jí navázat vcelku bez problémů.

Hned v dubnu 2007 ji herečka Marcela Kyselová (49) požádala o zkomponování duetu, který spolu nazpívaly. Píseň Kdo to vzdává, nevyhrává úspěšně bodovala i v hitparádě Česká dvanáctka Českého rozhlasu a dostala ocenění Zlatá česká dvanáctka 2007.

Podává pomocnou ruku

Hurychová se hodně angažuje v pomoci obětem domácího násilí. Už v roce 2006 založila Evinu schránku. „U násilí oběti často zažívají pocity bezmocnosti a v tomto stavu udělají zbytečné chyby. Mou snahou je, aby se jich co nejvíc vyvarovaly. Ženy jsou oběťmi cca z 95 procent případů a prožívají mnoho společného. Ať jde o strach z agresora, starosti, kam půjdou, stud, co tomu řeknou lidé, lítost, že rozbijí rodinu,“ píše zpěvačka na svých webových stránkách, kde také uvádí kontakt, kam jí mohou oběti domácího násilí napsat.

Eva Hurychová je pořád v jednom kole. Pořádá besedy na školách a v knihovnách, před časem vydala také album Chybička se vloudí, které je kompilátem jejích starších hitů i novinek a rarit. Jako zpěvačka umí totiž zabrousit do spousty žánrů – sedí jí například i cikánské lidovky.

Kvůli pomoci obětem domácího násilí se rozhodla také doplnit si vzdělání. V roce 2015 získala magisterský titul na Technické univerzitě v Liberci a o pět let později obhájila na Univerzitě Karlově – Husitské teologické fakultě i disertační práci k titulu PhD.

„Studium vzešlo přirozeně a z vlastní zodpovědnosti. U pomoci druhým by měla být odpovídající odbornost,“ vysvětlila v jednom rozhovoru důvod, proč se „na stará kolena“ pustila do studia. Eva Hurychová je dnes také šťastnou babičkou. Ve volném čase ráda relaxuje s knihou, dobrým filmem a hudbou či popovídáním s přáteli. Z vůní preferuje luční kvítí.

Reklama

Další články

Načítám