Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Americký umělec Steven Alan Kaufman byl hlavním asistentem průkopníka uměleckého směru pop-art Andyho Warhola, který si zkrátil jeho jméno jen na iniciály a říkal mu „SAKu“. Kaufman se kromě pop-artu věnoval rovněž sochařství, fotografování, sklenářství nebo tvořil filmy. Umělec, jenž pracoval s Warholem od svého mládí, zemřel před dvěma lety, nedožil se ani 40. narozenin. Přesto po sobě zanechal velké množství uměleckých děl, mezi která patří například v pop-artu ztvárněné legendární snímky slavných osobností.

Polibek Britney Spears a Madonny, Marilyn Monroe na mnoho způsobů, John Travolta v Pulp Fiction nebo nahá Angelina Jolie či Madonna a spousta dalších obrazů je nyní k vidění na jeho výstavě v Dublinu. Vy se na ně díky Super.cz můžete podívat hned.

Kaufman se narodil v roce 1960 v newyorském Bronxu. S uměním začal již ve svých osmi letech, kdy v místní bance vystavoval své první obrázky, které byly později věnovány židovskému pomníku obětí holokaustu v New Yorku. Ve dvanácti již spolupracoval s obchodním domem Macy’s, když během speciální akce pomalovával obličeje návštěvníků. Kaufman vystudoval Školu vizuálních umění na Manhattanu. V devatenácti letech začal pracovat jako asistent Andyho Warhola v jeho Studiu 54, což odstartovalo jeho uměleckou kariéru.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám