Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Americká zpěvačka Whitney Houston (†48) se narodila roku 1963 v Newarku v New Jersey do pěvecké rodiny. Její maminka Cissy Houston byla známou gospelovou zpěvačkou a sestřenice Dionne Warwick a Dee Dee Wawrick byly rovněž obě zpěvačky. Její kmotrou se stala Aretha Franklin (69). Whitney Houston měla zkrátka hvězdnou pěveckou kariéru již předurčenou...

Není divu, že Whitney byla ke zpěvu vedená již od dětství. V 11 letech následovala matčiny kroky, když se stala sólistkou v juniorském gospelovém sboru v kostele New Hope Baptist Church v Newarku a navíc hrála na klavír. Když dospívala, často se účastnila matčiných vystoupení a ve 14 letech začala působit ve skupině Michaela Zagera. O rok později již zpívala vokály pro funkovou zpěvačku Chaku Khan (58). Později spolupracovala rovněž se starším bratrem Michaela Jacksona Jermainem Jacksonem (57).

Na začátku 80. let se Houston věnovala také modelingu a stala se jednou z prvních žen tmavé pleti, které zdobily obálky známých časopisů jako Cosmopolitan nebo Glamour. V roce 1985 vydala své debutové album s názvem Whitney Houston, díky němuž se dostala do povědomí veřejnosti. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Vrchol její kariéry přišel v roce 1992 s filmem Osobní strážce, kde zpěvačka zazářila po boku Kevina Costnera. Soundtrack z filmu s názvem I Will Always Love You se stal nejprodávanějším singlem od ženské interpretky všech dob.

Houston má však na svém kontě hned několik prvenství. V roce 2009 byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako zpěvačka, která získala nejvíce hudebních ocenění v historii. V její sbírce nechyběly dvě ceny Emmy, šest Grammy, 30 Billboard Music Awards nebo 22 American Music Awards. Celkově Whitney získala za svou kariéru 415 nejrůznějších cen. Nezapomenutelná umělkyně prodala více než 170 miliónů alb a singlů.

V 80. letech byla Houston spojována s hráčem amerického fotbalu Randallem Cunninghamem nebo hercem Eddie Murphym. V roce 1989 se seznámila s R’n’B zpěvákem Bobby Brownem, jenž se stal později jejím manželem. S ním měla také Whitney své jediné dítě - dnes osmnáctiletou dceru Bobbi Kristinu Houston. Právě soužití s problémovým Brownem mělo v křehké zpěvačce zakořenit oblibu v kokainu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám