Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Letos uplyne 44 let od uvedení prvního dílu legendárního seriálu Nemocnice na kraji města. Seriál Jaroslava Dietla se stal doslova fenoménem a dalo by se říct, že i předobrazem dalších seriálů z nemocničního prostředí. Postavu záletného, ale skvělého lékaře Arnošta Blažeje výtečně zahrál Josef Abrhám (†82), který už bohužel není mezi námi.

Byla to jedna z jeho nejvýraznějších rolí. První série měla 13 epizod a diváky zavedla do atraktivního nemocničního prostředí a seznámila je s pestrými osudy lékařů, sestřiček i pacientů. Šlo o naprostý fenomén, který u nás dokázal přitáhnout k obrazovkám neuvěřitelných devět miliónů diváků. Seriál zaujal také producenty ze SRN a hamburská televize objednala dotáčku dalších sedmi dílů, které vznikly v roce 1981.

Německá média Nemocnici později označila za matku evropských nemocničních seriálů – byla totiž první svého druhu. Vznikla také mnohem dřív než americký seriál Pohotovost (1994), který odstartoval hvězdnou kariéru George Clooneyho (58). „Josef Abrhám byl lamačem srdcí v bílém plášti už dlouho před Georgem Clooneym,“ napsali například v německém listu Süddeutsche Zeitung.

V seriálu si měla zahrát i Abrhámova manželka Libuška Šafránková (†68), pro kterou byla připravena role Alžběty Čeňkové. Jenže herečka otěhotněla, a tak nastupující ortopedku ztvárnila Eliška Balzerová (74). Spojení Šafránkové a Abrháma přitahovalo diváky jako magnet, a tak by s nimi už tak dost populární seriál jistě dostáhl ještě větší sledovanosti. Oblíbená herečka si ale musela ještě hodně let počkat.

Seriál se nakonec dočkal dvou pokračování - Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Nemocnice na kraji města - Nové osudy (2008), kde si zahrála právě Šafránková s Abrhámem. Jak už to tak někdy bývá, pokračování už nebyla tak divácky úspěšná jako původní Dietlův seriál, který je i v těchto dnech opět reprízován Českou televizí. I tak si ale své fanoušky našel.

Reklama

Další články

Načítám