Hlavní obsah
Článek

Jako krásná Hanka okouzlila v kultovním filmovém muzikálu Starci na chmelu (1964) samotářského Filipa v podání Vladimíra Pucholta (79). Po úspěchu film všichni věřili, že Ivana Pavlová, provdaná Hoblová (*9. 6. 1946), má našlápnuto ke slibné herecké kariéře, ale nestalo se tak. „Byla jako Greta Garbo. Zničehonic zmizela, nedala nikomu vědět a nikdo, kromě jejího muže, o ní nic nevěděl. Jako by zmizela z povrchu zemského,“ okomentoval její náhlý odchod ze scény bývalý spolužák Vlastimil Harapes (75).

Nevěděla, co je muzikál

Ivana Pavlová se od pěti let věnovala baletu a později ho vystudovala na konzervatoři. Tanec se stal smyslem jejího života a tvrdě na sobě makala, aby měla i potřebnou fyzičku. Když jí bylo 17 let, přišel konkurz na Starce na chmelu. Suverénně ho vyhrála, a to nejen díky tomu, jak skvěle tancovala, plusové body jí přinesla i její nádherná fotogenická tvář.

„Nevěděla jsem, co je muzikál, neznala jsem West Side Story a v životě jsem nehrála před kamerou,“ zavzpomínala Pavlová po letech na svůj prvotní strach z natáčení. Přiznala také, že o sobě měla pochybnosti a myslela, že tak náročnou roli ve skutečnosti nezvládne. Natáčelo se na chmelnicích na Žatecku a v obci Lounky na Litoměřicku poblíž Roudnice nad Labem, kde dnes nezůstal prakticky kámen na kameni, protože spoustu zdejších malebných krás odnesla v letech 2002 a 2013 velká voda.

Natočila i pár TV klipů

Ivana Pavlová dostala za svou roli honorář ve výši 12 tisíc korun a po premiéře filmu se ocitla na výsluní. Lidé ji poznávali na ulici a oslovovali ji „Hanko“ podle její postavy. V posledním ročníku konzervatoře dostala nabídku angažmá v divadle Balet Praha, kterou ráda přijala, a se souborem jezdila čtyři roky po světě. Když pak poznala svého budoucího muže, o 11 let staršího režiséra Pavla Hobla (†71), začala pracovat jako choreografka v Divadle E. F. Buriana, jen aby mohla být s ním.

Díky manželovi se také občas objevila na TV obrazovce, mj. v pořadu Auto Moto Revue. A opět spolupracovala i s režisérem Starců Ladislavem Rychmanem (†84), se kterým natočila televizní klipy k populárním hitům Dominiku a Zlaté střevíčky.

Ničeho nelituje

V roce 1967 se ale její život obrátil vzhůru nohama. Před premiérou v divadle na ni spadla kulisa, která jí vážně poranila krční páteř, takže musela dlouho nosit korzet. Co ale lékaři tehdy nezjistili, bylo, že utrpěla i velice těžké poranění mozku, které se projevilo až o 15 let později poúrazovou epilepsií. Zničehonic ji začaly postihovat křeče, které byly obvykle doprovázené poruchou vědomí. A tak se rozhodla navždy opustit svět divadla i tance a v 35 letech odešla do ústraní.

Stala se ženou v domácnosti a smyslem jejího života se stala péče o domácnost a o manžela. Pořídili si chalupu a psa a prožili spolu harmonický život. Po jeho smrti v roce 2007 bojuje Pavlová se svou chorobou sama. „Toho, že jsem se vzdala divadla a tance, nelituji. Udělala jsem to dobrovolně a z vlastní vůle. Naučila jsem se mít ráda jiné věci, které se staly náplní mého života. Prožila jsem pěkný život a znovu opakuji, že ničeho nelituji,“ řekla někdejší představitelka Hanky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám