Hlavní obsah
Článek

Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal. Tito dva herci už budou bratry točit podruhé. Letos si je do minisérie Král Šumavy vybral už David Ondříček.

Jen málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako právě příběh skupiny bratří Mašínů. Hrdinové, nebo vrazi? Pětice mladíků s pistolemi pronásledovaná tisíci vojáky se v boji o život dotýká hranic vlastního strachu i statečnosti. Jejich příběh, pocity i smýšlení se divákům pokusí přiblížit moderně pojaté dobové drama Bratři.

„Je to téma blízké mému vnitřnímu nastavení. Když se někdo postaví jasné přesile, tak mu fandím. Zajímá mě i morální dilema toho příběhu, ten běh na hraně, když na agresi odpovíte silou a to se dotkne i vašich nejbližších. Co bych dělal, kdybych se sám ocitnul ve stejné situaci,“ říká režisér snímku Tomáš Mašín.

„V historii českého filmu snad neexistuje příběh, o jehož zfilmování by se tak dlouho pokoušelo tolik tvůrců. Ať už někomu připadá osud bratří Mašínů kontroverzní, nebo ne, jde především o neskutečný příběh, který by si zasloužil být vyprávěn. A my konečně stojíme na startu a díky všem koproducentům můžeme začít natáčet,” uvedl producent Petr Bílek.

Začátek natáčení je naplánován na srpen 2022. Nyní probíhají přípravné práce, v jejichž rámci si představitelé titulních rolí Oskar Hes (Josef Mašín) a Jan Nedbal (Radek Mašín) v doprovodu Josefa Mašína společně prošli cestu, kudy hrdinové filmu Bratři téměř před sedmdesáti lety utíkali do Západního Berlína.

„Josef Mašín je pro mě žijící legenda, takže jsem byl neskutečně nervózní. Překvapil mě nevyčerpatelnou energií. V devadesáti letech nás celý den provázel po místech jejich útěku, což byl nepopsatelnej zážitek. Jednou bych chtěl být ve stejný formě jako on,“ uvedl představitel Josefa Mašína Oskar Hes.

Štáb v těchto dnech pracuje na výběru lokací, návrzích kostýmů, obsazení vedlejších rolí a vizuální podobě filmu. Do jeho konečné podoby může aktuálně zasáhnout také veřejnost prostřednictvím crowdfundingové sbírky na Hithitu, kde lze za příspěvek získat například menší filmovou roli a stát se tak nesmazatelně součástí tohoto velkolepého příběhu, jehož premiéra je v plánu na 26. října 2023, sedmdesát let od útěku do Západního Berlína.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám