Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zůstala herečkou jediné hlavní role, ale o to nezapomenutelnější. Když se řekne princezna Bosana z pohádky Tři veteráni, okamžitě si exotickou brunetku s očima daleko od sebe vybavíte. Vida Skalská, provdaná Neuwirthová, ji hrála ještě jako studentka divadelní fakulty. Ze školy ale odešla a veškerou svou energii věnovala činnostem souvisejícím s jejím židovským původem.

Po dlouhé době se Vida, která letos oslaví 60. narozeniny, objevila na veřejnosti, když s dětmi ze souboru Feigele, který se věnuje právě židovským tradicím, vystoupila na křtu knihy dvaadevadesátileté Hany Sternlicht Hančina cesta, která je autobiografickým příběhem dívenky, která ve dvanácti letech uvízla v děsivém soukolí holocaustu.

Vedle Vidy na křtu knihy nechyběly známé osobnosti, které mají k židovské historii a kultuře vztah. Herec Jan Kačer je dokonce s autorkou příbuzný. „Že jsme příbuzní, jsem zjistil už za války, kdy mi o ní moje maminka, vždy s lehce zarmouceným úsměvem, vyprávěla. Celé dětství jsem si přál sestru a tu pro mě Hanička, kterou jsem si jako malý vysnil jako drobnou vílu, představovala. Od té doby, co existuje mé plné vědomí, na Haničku myslím,“ uvedl.

Reklama

Další články

Načítám