Hlavní obsah
Článek

O tom, že lhát se nevyplácí, se v nestárnoucí komedii Roztomilý člověk (1941) přesvědčili i Oldřich Nový (†83) a Nataša Gollová (†76). Nový si v ní zahrál redaktora Viktora Bláhu, který je obdařen mimořádně bujnou fantazií, a rád šíří fámy o svých přátelích. Až jednoho dne narazí na sympatickou dívku Poldu Krušinovou, která má fantazii ještě větší než on, a dokáže s ním držet krok…

Komedie Martina Friče (†66) Roztomilý člověk vznikla podle románu F. X. Svobody Kašpárek. Režisér do hlavních rolí obsadil právě Nového a Gollovou, protože byli zárukou vysoké herecké úrovně i diváckého úspěchu. Ostatně, osvědčili se mu již v komediích Eva tropí hlouposti, Kristian a Hotel Modrá hvězda (všechny 1939). Ve skvělé veselohře si s chutí zahráli také Ladislav Pešek (†79), Theodor Pištěk (†65), Jaroslav Marvan (†72) a František Filipovský (†86).

Novému svědčily Fričovy komedie

Ačkoli Oldřich Nový prošel řadou divadelních angažmá, a byl dokonce principálem Nového divadla, do srdcí diváků se zapsal hlavně svými filmovými rolemi. Natočil mnoho snímků, největší popularity však dosáhl právě ve Fričových komediích, pod jehož vedením mohl dokonale uplatnit svůj elegantní, sofistikovaný zjev. Sám Frič prý při natáčení Kristiana s údivem pozoroval, jak se z drobného a dosud nepříliš populárního herce stává pod jeho vedením velká hvězda českého filmu.

Nový stál před kamerou poprvé v roce 1922 v němé komedii Neznámá kráska. Film se nedochoval, a ani on tehdy neobětoval 200 korun na zakoupení jeho kopie. V roce 1936 mu větší herecký prostor nabídli Otakar Vávra (†100) a Hugo Haas (†67) ve snímku Velbloud uchem jehly. Ve stejném roce si Nový zahrál roli sňatkového podvodníka v komedii Vladimíra Slavínského (†58) Uličnice. V další veselohře Falešná kočička (1937) mu už Slavínský nabídl rovnou hlavní roli.

A pak si ho našel Frič a zrodila se hvězda. Nového obsadil i do své úspěšné veselohry Když Burian prášil (1940), kde si zahrál po boku krále komiků Vlasty Buriana (†70). Režisér měl jasno i v případě Roztomilého člověka – hlavní hrdina vyžívající se v mystifikačních žertech byl jako šitý na míru hercovu komediálnímu talentu. Pozorní diváci si jistě všimnou, že téměř pokaždé, když si jeho redaktor Bláha začne vymýšlet, upravuje si kravatu. A pozor: „zázračná“ Lipice, kterou Bláha zmiňuje, opravdu existuje – jde o část Pelhřimova.

Dokonalá filmová manželka i sestra

Novému velmi svědčilo filmové partnerství s Natašou Gollovou. Roztomilý člověk byl bohužel posledním setkáním této skvostně se doplňující dvojky před kamerou. Gollová, pro mnohé nejzářivější herečka našeho předválečného filmu, byla stejně jako její kolega obdařena mimořádným komediálním talentem.

A byl to opět Frič, který jí díky tomu nabídl vůbec největší příležitosti. Už bláznivou komedií Eva tropí hlouposti z ní vytvořil jednu z nejoblíbenějších českých hereček a idol mladých dívek. Perlička na závěr: postava Poldy Krušinové si během jízdy vlakem čte Ženské noviny. Ovšem na jejich obálce je Nataša Gollová!

Reklama

Další články

Načítám