Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Nejlepší hokejová liga světa vstoupí 2. května do vyřazovací části. Cesta za Stanley Cupem může být letos mimořádně napínavá. Tampa sahá po mimořádném třetím vítězství v řadě, což se naposledy povedlo Islanders na začátku 80. let.

Do startu play off NHL zbývá posledních pár dní a jen pár týmů stále bojuje o účast ve vyřazovací části nejprestižnější hokejové ligy světa. Pořadí celků v tabulce se stále může měnit a případné dvojice v prvním kole jsou do konce základní části pouhým odhadováním. Jistí jsou pouze největší favorité na zisk prestižní trofeje, kteří zcela dominantním způsobem ovládli své konference. Řeč je o Floridě na východě a Coloradu na západě. Panteři mají nejproduktivnější útok v celé lize, jejich ofenzivu táhne nejlepší nahrávač ročníku Jonathan Huberdeau. Ne nadarmo se ale říká, že Stanley Cup vyhrávají zkušenosti a obrana. Podle kurzů Fortuny je větším favoritem na triumf Colorado, které loni vypadlo s Vegas v semifinále konference. Letos jsou ale Avalanche velice suverénní a jejich jediným papírovým nebezpečím v západní konferenci by mělo být Calgary. Na východě může Floridě konkurovat Carolina a Rangers, kteří mají výbornou statistiku inkasovaných branek.

Nebezpečí samozřejmě číhá i z Tampy, která ovládla poslední dva ročníky NHL. Hráči Lightnings by tak navždy vstoupili do hokejové historie, protože by byli prvním týmem od 80. let, který by vyhrál NHL třikrát v řadě. Tehdy se to povedlo New Yorku Islanders pod vedením legendárního kouče Ala Arboura. Napodobit tento husarský kousek bude ale nesmírně náročné. Jisté ale je, že Lightnings nezastaví nejúspěšnější tým v historii NHL a loňský finalista Montreal Canadiens, který prožívá hrůznou sezonu a je na dně Atlantické divize.

Zajímavý bude i boj o nejproduktivnějšího a nejužitečnějšího hráče ročníku. Statistikám základní části už tradičně vévodí Kanaďan Connor McDavid, ale jeho Edmonton má s play off téměř nulové zkušenosti. Posuďte sami. Za posledních 15 let si Oilers zahráli čtvrtfinále pouze dvakrát a za semifinále konference se podívali naposledy v sezoně 2005/2006. Pokud to má ale někdo změnit, je to určitě generace vynikajících hráčů jako je McDavid nebo Leon Draisaitl.

Ani čeští hráči letos v bojích o prestižní trofej nebudou chybět. O třetí triumf s Tampou se pokusí zkušený útočník Ondřej Palát a obránce Jan Rutta. V dresu jednoho z největších favoritů hraje i tvrďák Radko Gudas, který obléká dres Floridy a za Carolinu pravidelně nastupuje Martin Nečas. Nejlepší mezi Čechy v bodování základní části je i letos David Pastrňák, který se s Bostonem také objeví v play off.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Další články

Načítám