Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Jako vězeň odsouzený za zločin, který nespáchala, měla princezna zoufalou potřebu povědět světu o svém životě, o úzkosti, kterou cítila, stejně jako o svých nenaplněných ambicích. „Kdyby Diana žila ve středověku, popravili by ji stětím.“ řekl Dickie Arbiter, bývalý tiskový mluvčí královny Alžběty II.

Když v roce 1992 vyšla kniha Diana, její skutečný příběh, nenávratně změnila způsob, jakým veřejnost dosud pohlížela na britskou monarchii. Na prvním místě žebříčku bestsellerů deníku New York Times se stala jedinečnou literární klasikou nejen pro svůj výbušný obsah, ale i proto, že se Diana na vydání osobně podílela.

Po pětadvaceti letech od Dianina úmrtí technologický pokrok odhalil dříve neslyšitelné úseky tajně nahraných rozhovorů s princeznou a umožnil překvapivě nahlédnout do nejtajnějších zákoutí její mysli. Nabídl tak skutečně pozoruhodnou kroniku jejího života v rámci rodu Windsorů.

Andrew Morton, jeden z nejznámějších životopisců na světě a přední odborník na moderní celebrity i královské rodiny, prozradil tajnou spolupráci s princeznou až po její tragické smrti v roce 1997. Byl to neobyčejný počin, který porušoval veškerá pravidla a Dianě umožnil popsat její reálný život v roli princezny. Žádný člen královské rodiny nikdy předtím nepromluvil tak otevřeně - o nešťastném manželství, vztazích s královnou i ostatními členy královské rodiny, o svých obavách i nenaplněných snech.

Proto Diana svět stále tak fascinuje. V této nově revidované a průlomové biografii Morton představuje dosud neznámý materiál pořízený z nahraných pásků a pokračuje v úvahách nad jejím odkazem a významem pro královskou rodinu v dnešní době. I když nás Diana navždy opustila, určitě není zapomenuta.

„Je jasné, že jsou dvě Diany, jedna je známá jejím přátelům a rodině, a druhá je ta nyní uctívaná ikona, projekce milionů fantazií, nadějí a snů. Mnohým z těch, kteří ji znali jako mladou dívku, ustaranou princeznu a rozvedenou ženu hledající štěstí, stále nejde na rozum ten celosvětový výron žalu. Neboť její smrt nevyvolala ten typ masové hysterie, který je často vidět na hudebních koncertech, nýbrž něco hlubšího. Hodně lékařů začalo hovořit o „syndromu Diana“, když se zabývali problémovými členy veřejnosti, kteří je přišli žádat o pomoc, protože princeznina smrt v nich probudila bolestné vzpomínky pohřbené hluboko uvnitř,“ píše Andrew Morton.

Kniha Diana: Její skutečný příběh – jejími vlastními slovy je její autobiografii tak blízko, jak jen může být. Vychází právě nyní v nakladatelství Universum. Knihu zakoupíte v síti knihkupectví Luxor a na www.luxor.cz

Další články

Načítám