Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nezapomenutelná představitelka filmové Kleopatry herečka Elizabeth Taylor, která zesnula minulý rok ve věku 79 let, si potrpěla vždy na to nejlepší. Milovala šperky a drahé kameny, ale rovněž se vyznala v umění a byla majitelkou sbírky originálních obrazů například od Vincenta Van Gogha, Claude Pissara nebo Edgara Degase. Část této unikátní sbírky nyní v dražbě aukčního domu Christie’s vydělala v přepočtu celkem 417 miliónů korun.

Do prodeje se dostalo několik olejomaleb, například dílo Vue de L'Asile de la Chapelle de Saint-Rémy od Van Gogha z roku 1889, ten vynesl zdaleka nejvíce, a to 306 miliónů korun. Otec herečky, obchodník s uměním Francis Taylor jej v roce 1963 koupil za 2,7 miliónů a tento originál visel herečce v jejím sídle v Bel Air až do její smrti v březnu minulého roku. Obraz zakoupil anonymní kupec přes nabídku po telefonu.

Krajina od Claude Pissara nazvaná Pommiers a Eragny se vydražila za téměř 90 miliónů a autoportrét Edgara Degase namalovaný v letech 1857-1858 se pak za 21, 6 miliónu. V nabídce byly i další umělecká díla.

Reklama

Další články

Načítám