Hlavní obsah
Seznam Advertorial
Článek

Začínat topnou sezonu v září nebo až koncem října je rozdíl. Stejně tak se ve vyúčtování energií promítne rozdíl při nastavení termostatu na 20 nebo 23 stupňů Celsia. Přitom délku topné sezony a teplotu vytápění přímo ovlivňuje volba typu podlahové krytiny. Jaké je nejlepší řešení, abyste snížili náklady při zachování maximálního komfortu?

Každý stupeň topení směrem nahoru znamená asi sedm procent na výdajích za topení navíc. Délka topné sezony se může lišit i v řádu několika měsíců, což znamená další výdaje navíc na celkovém účtu za topnou sezonu. Správným výběrem podlahy můžete ušetřit i více než dvacet procent ročně.

Nikoho asi nepřekvapí, že nejlepší volbou, jak ušetřit za vytápění, jsou samozřejmě koberce ve všech místnostech nebo hybridní podlahovina Flotex. Koberce jsou ale pro mnoho lidí nepřijatelným řešením z důvodu alergií, a to především na prach a roztoče. Preferují proto hladké vinylové, rigidní, laminátové podlahy nebo dlažbu. Tyto podlahy ale mají tu nevýhodu, že jsou na dotek mnohem studenější než koberce.

Foto: Dobrepodlahy.cz
Hybridní podlahovina Flotex vypadá dobře v ložnici i v hotelovém pokoji

Ideální kombinace

Naopak Flotex je vinylová podlaha s mikrovlákenným textilním povrchem (sametový vinyl), a proto je teplá, tichá a komfortní jako koberec a zároveň odolná jako vinyl. Je antialergická a jako jedinou textilní podlahu ji doporučuje Britská alergologická nadace do jeslí, školek, škol nebo dětských pokojů či ložnic. Snadno se čistí a udržuje vysáváním nebo mokrou cestou jako vinylové nebo rigidní podlahy. Díky její odolnosti a životnosti se s ní můžete setkat jak na zámořských lodích, ve vlacích nebo v lyžařských centrech, tak i v divadlech, kinech, hotelech nebo velkoplošných kancelářích.

Foto: Dobrepodlahy.cz
Hybridní podlahovina Flotex zvládne i náročné podmínky posiloven

Vybírejte s rozmyslem

Většina z nás na základě vlastní zkušenosti ví, že dlažba, kámen nebo lité stěrky jsou nejstudenějšími podlahami v domácnosti. Znamená to často přitápět celoročně nebo po většinu roku, například podlahovým topením. Jejich tvrdost je zároveň nevýhodou a tyto podlahy jsou i nejhlučnější.

Laminátové podlahy a SPC vinylové podlahy jsou teplejší a tišší oproti předchozí skupině, nicméně i tyto typy podlah jsou považovány spíše za studené a hlučné. Obě vlastnosti lze zlepšit použitím minerální podložky PUM nebo koupit SPC vinyl s integrovanou podložkou.

Vinylové podlahy určené k lepení jsou označovány za tiché a teplé. Stejně tak vinylové podlahy click a rigidní podlahy bez integrované podložky. Lepších hodnot dosahuje 3. generace těchto podlah, které obsahují i integrovanou podložku.

Foto: Dobrepodlahy.cz
4. generace vinylových podlah click - Conceptline Acoustic Click 30521 v dekoru přírodní pískovec

Tiché a hřejivé

Pocitově nejteplejší a nejtišší jsou vinylové podlahy click nebo rigidní podlahy 4. generace. Ty mají integrovanou podložku a zároveň druhou tlumicí vrstvu – jedná se o technologii Dual Acoustic. Tyto podlahy jsou označovány za extra tiché. Díky této konstrukci budete mít nejtišší domácnost a zároveň za topení ušetříte nejvíce. V nabídce jsou také extra tiché vinylové schody SILENT STEP ve stejném designu jako podlaha a lišty.

Foto: Dobrepodlahy.cz
Extra tichá vinylová podlaha a schody Ecoline Click 9592 s technologií Dual Acoustic

Škodlivé látky a podlahové topení

Ohříváním podlahovin na podlahovém topení může docházet k uvolňování zdraví škodlivých látek. Jediným způsobem ověření míry nezávadnosti podlah je porovnání emisních certifikátů. Rozdíly mezi nimi jsou propastné. Nejčastější certifikáty Floorscore, M1 nebo A+ vůbec netestují, zda podlaha obsahuje například obávané ftaláty.

Chcete-li mít jistotu, že vaše zdraví nebude ohroženo, vyžadujte podlahy s certifikáty Indoor Air Comfort Gold nebo Greenguard Gold.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Super.cz

Další články

Načítám