Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V červenci roku 2020 odešel skladatel Ennio Morricone do hudebního nebe. Ještě za svého života bezprostředně po oficiálním odchodu na odpočinek začal tento geniální umělec se svými syny připravoval koncert, který reflektoval zásadní momenty jeho hudební kariéry.

„Během práce na tomto koncertu se ve mně koncentrovalo mnoho emocí. Uvědomuji si, že všechny ty emoce je třeba mít pod kontrolou. Můj otec mi říkával, že v muzice je myšlení stejně důležité jako inspirace. Stejně jako láska, která musí být konstantní. Já, moji bratři, moje matka, ale i všichni další spolupracovníci jsou od emocí odříznutí,“ svěřil se Super.cz syn slavného skladatele Andrea Morricone, který bude koncert dirigovat.

V polovině roku 2020 samotný maestro dokončil hlavní osu celého programu. Na jeho žádost vznikl nápad doplnit hudební program ikonickými scénami z největších klasických filmů, efektovým osvětlením a dosud nikdy neviděnými záběry skladatele.

„Organizační tým udělal mnoho, aby zařadil do programu spoustu originálních prvků. Bude to opravdu obrovská událost a já se v tom všem budu cítit maličkým soukolím. Hudba mi ale určitě pomůže čelit těmto pocitům,“ řekl nám Andrea během našeho rozhovoru.

Měli jsme příležitost se setkat se syny slavného skladatele přímo v jejich rodinném sídle v Římě. Naše kamera byla dokonce vpuštěna do autentické pracovny Ennia Morriconeho, která zůstala přesně tak, jak ji slavný umělec opustil.

Kromě partitury, kterou Ennio věnoval svému synovi k absolutoriu na univerzitě, jsme si prohlédli například sošky dvou Oscarů, které dostal skladatel za hudbu k filmu Osm hrozných a za celoživotní dílo.

„V tomto místě jsem vyrůstal s Giovannim (Giovanni Morricone, pozn. red.), Marcem (Marco Morricone, pozn. red.) a zbytkem rodiny. Je to pro mě velmi významné a symbolické místo. Teď například sedíme na gauči, kde jsem často odpočíval a pospával,“ prozradil nám Andrea.

A co vzkazuje dirigent českým fanouškům, kteří se chystají na koncert, který se uskuteční 19. prosince v Praze? „Chtěl bych hlavně zprostředkovat českému publiku otcovu hudbu. Jsem jim schopný přenést znovu stejné emoce. Mohu jim znovu vyvolat vzpomínky na kvalitu a krásu otcovy práce. Hudba mého otce byla opravdu skvělá a často jde ruku v ruce právě s filmy. Proto si myslím, že to bude nadpozemský zážitek,“ dodal Andrea Morricone.

Související témata:
Andrea Morricone

Reklama

Další články

Načítám