Hlavní obsah
Článek

Ve věku 81 let v pátek prohrál boj se zákeřnou rakovinou slinivky břišní americký herec Ben Gazzara. Stejná nemoc si přitom před necelými třemi lety vzala život i jeho hereckého kolegy z filmu Hrozba smrti Patricka Swayzeho.

Gazzara se narodil v roce 1930 v New Yorku rodičům pocházejícím ze Sicílie. Ve 23 letech debutoval na divadelních prknech na Broadwayi a jeho prvním filmovým počinem byl snímek The Strange One. Velký úspěch však zaznamenal až s filmem Anatomie vraždy, který byl nominován na sedm Oscarů.

Gazzara hrál v roce 1969 například ve válečném filmu Most u Remagenu, který je zasazen do konce 2. světové války. Natáčení však probíhalo převážně na pražském Barrandově a záběry zmiňovaného mostu pocházely z mostu na Vltavě v Davli. Během své kariéry se Gazzara objevil ve více než stovce filmů a mnoha seriálů.

Americký herec a režisér se proslavil například ve filmech ‚Anatomie vraždy‘‚Manželé‘, kde zářil po boku Petera Falka, ‚Zavraždění čínského bookmakera‘, ‚Pouť zatracených‘ s Faye Dunaway, ‚Pokrevní příbuzní‘ nebo ‚A všichni se smáli‘. V těchto dvou snímcích exceloval vedle nezapomenutelné Audrey Hepburn. Mezi další jeho známé filmy patří Il Camorrista, Štěstí nebo legendární Big Lebowski.

Gazzara byl třikrát ženatý. Nejprve s americkou herečkou Louise Erickson, následně s další hereckou kolegyní Janice Rule a od roku 1982 s německou modelkou Elke Krivat. Románek si však prožil například i s Audrey Hepburn.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám