Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Od 3. dubna je z populárního cukráře Josefa Maršálka čtyřicátník. Porotce televizní show Peče celá země oslavil jubileum ne zcela tradičním způsobem. Namísto klasické narozeninové party vyrazil s manželem za přáteli do Anglie, kde řadu let působil jako cukrář. „Sbalili jsme se a vyjeli do Londýna. S přáteli jsme oslavovali tři dny v kuse,“ svěřil se nám Maršálek.

Během působení v Anglii, kde jeho dobroty ochutnala například i královna Alžběta II., si udělal mnoho přátel. „Většina z nich stále žije v Anglii, jiní se slétli z dalších částí Evropy, Austrálie, Asie. Měli jsme tam takové dostaveníčko a oslavovali život, nikoli jen mé narozeniny,“ popisuje Josef.

Čtyřicítka není pro Josefa Maršálka důvodem k bilancování. „Je to jen číslo. Každý je tak starý, na kolik se cítí. Já vás tady budu ještě dlouho otravovat, než se vrátím na vesnici na zahradu k bazénu,“ říká autor mnoha kuchařek, kterého jsme potkali na představení nového charitativního projektu Dortem proti rakovině.

„Ke spolupráci mě nikdo nemusel přemlouvat. Když mě oslovili, tak to pro mě byl takový budíček, abych si uvědomil, proč už něco takového dávno nedělám. Tím, že jsem tam, kde jsem, díky názvu projektu, a hlavně proto, že se pomáhá onkologicky nemocným dětem, jsem se okamžitě zapojil. Dal jsem dohromady spoustu lidí a během jedné schůzky jsme měli plán,“ říká Josef Maršálek.

Za vznikem projektu Dortem proti rakovině stojí Jiří Zahradník, mimo jiného sám onkologický pacient, spoluautore je Aleš Števlík a projekt manažerem Lukáš Lata. Pomoci můžu každý od jednotlivců, kteří si nějaký dort či zákusek koupí, až po cukrárny, kavárny, výrobny, jež se zapojí tím, že věnují buď část výtěžku z tržby, nebo si vyberou konkrétní, i svůj výrobek. Peníze z něj pak jdou na pořízení hraček či dalších potřeb pro dětská onkologická oddělení v České republice.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám