Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Operátor O2 pracuje od loňského roku na kompletní modernizaci své sítě, v rámci které přebudovává vysílače a s tím rozšiřuje i pokrytí sítí 5G. Jako jediný přitom staví 5G síť úplně od základů tou nejpokročilejší technologií v Evropě.

Od dubna nabízí O2 svým zákazníkům neomezená data se zabezpečením na měsíc zdarma. Vyzkoušet si maximální dostupnou rychlost tak mohou až do konce května všichni, kteří využívají některý z vybraných tarifů řady FREE+, NEO nebo YOU. Nemusí být přitom nutně v pokrytí 5G, neomezená data jim budou fungovat i na síti starší generace.

Nejrychlejší data pro všechny

„Neomezený balíček si naši zákazníci aktivují jednoduše v aplikaci Moje O2 a fungovat jim bude 30 dní. Spolu s neomezenými daty získají také službu O2 Security, která jejich telefon ochrání před nejčastějšími kybernetickými hrozbami objevujícími se na internetu," vysvětluje Silvie Cieslarová, ředitelka segmentu mobilních služeb v O2.

Služba O2 Security, kterou již nyní využívá přes 300 tisíc zákazníků O2, zabrání měsíčně několika milionům kybernetických útoků. Dokáže odhalit zavirované stránky, podvodný e-shop nebo elektronické bankovnictví, upozornit na to uživatele a zablokovat mu vstup. Každý měsíc navíc zákazník dostane e-mail s informacemi o tom, čím byl v uplynulém období jeho telefon ohrožen.

Opravdové 5G s násobnými rychlostmi

Opravdové 5G s rychlostmi, které dosahují až 600 Mb/s, mohou zákazníci vyzkoušet v celé Praze i vybraných městech a okresech východní Moravy, kde už proběhla rozsáhlá modernizace sítě. V dalších 60 městech Česka pak operátor nabízí 5G na původních vysílačích. V oblastech, ve kterých už je síť obměněna, trvale žije pře 2 miliony lidí, další stovky tisíc osob se pak mají možnost k síti připojit, pokud do lokalit přijíždí ze spádových oblastí za prací nebo studiem. Kompletní obměnu radiových technologií pro 2G, 4G i 5G přitom zahájilo O2 v květnu loňského roku, dokončit ji v celé republice plánuje do konce roku 2024.

Jedná se o časově i logisticky velmi náročný proces, kterému předchází složité plánování i koordinace mnoha profesí. „Aktuálně máme kompletně obměněných na 1200 vysílačů, z toho 890 v Praze. Každý další týden jich pak přibude okolo 40," popisuje Jan Hruška, technologický ředitel O2 s tím, že výměnu sítí pro operátora zajišťuje společnost CETIN spolu se švédským výrobcem Ericsson. „Díky nejmodernějším dostupným technologiím a využití velké šířky frekvenčního spektra dokážeme našim zákazníkům nabídnout nejen mnohonásobně vyšší rychlosti mobilního internetu, ale i větší kapacitu na jednotlivých vysílačích a lepší pokrytí dané oblasti," dodává Hruška.

Více informací o opravdovém 5G najdete na www.o2.cz/5G

Další články

Načítám