Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ačkoli film Adéla ještě nevečeřela (1977) reprízují naše televize poměrně často, jen málokdo si ho nechá ujít. Komedie plná gagů a popkulturních odkazů je vyznáním lásky k Praze, hospodám, pivu, uzenkám i svéráznou poctou brakové literatuře.

Lví podíl na jejím úspěchu má hvězdný herecký ansámbl v čele s Milošem Kopeckým, Rudolfem Hrušínským a Michalem Dočolomanským i skvělé režijní vedení Oldřicha Lipského, který při její realizaci spojil opět síly se scenáristou Jiřím Brdečkou, s nímž spolupracoval i na slavném Limonádovém Joeovi (1964). Nestárnoucí Adélu si můžete tentokrát pustit 29. března od 20 hodin na Televizi Seznam.

Hrdinou je slovutný americký detektiv Nick Carter (Michal Dočolomanský), vyzbrojený nejnovějšími pátracími pomůckami a zdravým sebevědomím, který přijíždí do secesní Prahy, aby vyřešil záhadné zmizení v rodině hraběnky Thunové (Květa Fialová). K ruce je mu tělnatý český komisař Ledvina, který má rád pivo a uzenky (Rudolf Hrušínský), ďábelským protivníkem zlotřilý botanik (Miloš Kopecký) a jeho „cvičená“ masožravá rostlina Adéla, objektem detektivova láskyplného vzplanutí půvabná Květuška (Naďa Konvalinková)…

Honorář k smíchu

Slavného detektiva Nicka Cartera měl původně hrát Robert Redford. Vše bohužel ztroskotalo na honoráři. Když si totiž Redfordův agent přepočítal přislíbenou částku (mělo jít o 30 tisíc Kčs) na dolary, roli odmítl. Kde ale v našem rybníčku hledat herce západního střihu?

Soudruzi měli problém

Lipský s Brdečkou měli naštěstí jasno. Bude to elegán Jiří Kodet, kterému by role amerického fešáka sedla jako ulitá. Jenže narazili. Přišlo jim nařízení shora, že Kodet je „nežádoucí“.

Elegantní herec byl soudruhům trnem v oku – měl špatný kádrový posudek, a protože mluvil proti režimu a choval se jako zápaďák, Barrandov s ním měl problém. Role amerického detektiva by jistě slušela i Ladislavu Štaidlovi, který byl stejně jako Kodet západního střihu, a nechyběla mu noblesa. Kapelník si na casting dokonce „odskočil“ z turné po západním Německu s Karlem Gottem.

Idol paní a slečen

Úspěšný byl nakonec slovenský herec Michal Dočolomanský, který se ale s postavou musel nejdřív sžít. Na radu scenáristy Brdečky proto přečetl i několik carterovek. A protože na natáčení dojížděl každý den z Bratislavy, byla na něm znát únava a maskéři mu museli neustále zamazávat kruhy pod očima.

Výsledný film je ovšem nezapomenutelný, stejně jako Dočolomanského výkon, kterého do češtiny nadaboval František Němec. Nick Carter udělal ze slovenského herce velkou hvězdu a idol většiny čs. paní a dívek.

Co možná nevíte

O mlaskající zvuky masožravé Adély se postaral známý imitátor Strýček Jedlička, který používal namydlené dlaně, vodu ve vaně, zvon na odpad, namočený ručník a mléko v igelitovém sáčku. Za zmínku jistě stojí i to, že ústřední trio Kopecký, Hrušínský a Dočolomanský se o čtyři roky později sešlo i v další skvělé komedii Tajemství hradu v Karpatech. Rudolf Hrušínský ale v roli geniálního šíleného vynálezce Orfanika přešel na stranu zločinu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám