Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Cestu vévody a vévodkyně z Cambridge po Karibiku neprovází jen nadšený potlesk a přivítání s otevřenou náručí, ale také kritika a protesty. V Belize, na Jamajce i na Bahamách, kam Kate (42) a William (41) v rámci oficiální tour zavítali, sílí tlaky na to, aby se (země) vymanily z vlády královny Alžběty II., která je formální hlavou těchto států.

Na letišti v Nassau William a Kate přistáli ve čtvrtek večer, poté se setkali s premiérem Philipem Davisem. Téma nezávislosti země však z diskuze vynechali, hovořili o klimatických změnách. Davis loni uvedl, že referendum o nezávislosti sice není na pořadu dne, ale že se to může změnit, budou-li to voliči požadovat.

V předvečer příjezdu vévody a vévodkyně se sešel také Národní reparační výbor, který žádá miliony liber jako odškodné za roli Velké Británie v otrocké práci.

„Oni a jejich královské rodiny si musí uvědomit, že jejich ekonomika byla postavena na bedrech našich předků. A tedy musí platit. My, děti těchto obětí, to předkům dlužíme. Dlužíme jim zúčtování, dlužíme jim požadovat odpovědnost, uzdravení a spravedlnost,“ stojí ve zveřejněném dopise.

Výbor v něm také nesouhlasí s výdaji, které země vynaložila na hoštění Kate a Williama. Britský Daily Mail to okomentoval větou, že „vévoda a vévodkyně vlétli do třetí karibské bouře“.

Návštěva se koná u příležitosti platinového jubilea královny Alžběty II., která na trůn usedla a stala se hlavou Velké Británie a zemí Commonwealthu před 70 lety.

Reklama

Další články

Načítám