Hlavní obsah
Článek

Škála jeho rolí je v posledních letech hodně pestrá. Od natvrdlého automechanika Bódi v autobazaru, prvorepublikového inspektora kriminálky Budíka, úřednického školního poradce Havlíka, přes nevěrného manžela Malého až po lyžařského nadšence a diplomata Rössslera-Ořovského. Málokdo však tuší, jaké vášni Jaroslav Plesl (47) propadl už v dětství.

Miluje hrady a zámky, až tak, že na nich donedávna provázel. Zájem o památky nevštípili malému Jardovi rodiče. V pouhých šesti letech objevil v knihovně prarodičů malou knížku o našich hradech a zámcích, která se stala jeho nejoblíbenější.

„To bylo naopak, já vláčel naše po hradech a zámcích. Moje láska k nim vznikla velmi záhy, právě díky té knížce. A pak jsem nutil rodiče chodit na tematické výstavy, které jsem pořádal. Měl jsem spoustu knížek o hradech a zámcích, v nich nalistoval třeba Bučovice. Rodiče mi museli zaplatit pětikorunu a pak probíhala výstava,“ řekl Super.cz Plesl.

S rodiči jezdili na výlety na kolech po památkách, které jsou kolem Hradce Králové, odkud pochází. „Čím jsem byl starší, tak jsme vyráželi i na třídenní. Bylo to senzační, spali jsme ve stanu, máma vařila na plynovém vařiči. Žádné hotely, spartánské podmínky, ale moc hezké.“

Vystudovaný pedagog ještě během střední školy provázel na zámcích Sychrov a v Novém Městě nad Metují. Jenže ten restituovali, takže si začal hledat nový objekt a našel Hrádek u Nechanic. Tam začínal jako průvodce v 17 letech.

Není tedy divu, že ho Česká televize „obsadila“ do hlavní role dokumentárního cyklu Skryté skvosty, který začíná dnes večer. V něm se diváci dovědí spoustu zajímavostí o místech známých, objeví ale i lokality, které byly dosud širší veřejnosti skryté.

Nás zajímalo, jak se dá při Pleslově šíři záběru rolí televizních, filmových i divadelních stíhat ta průvodcovská. Kdy provázel turisty naposledy?

„Před třemi lety, kdy kamarád Radek Ryšavý vyhrál konkurs na zámek ve Vranově nad Dyjí. Mě to tak nadchlo, že jsem se naučil průvodcovský text, což mi jde hodně rychle, protože mě to baví. Takže jsem ještě v dubnu a v říjnu, kdy chodí fajnšmekři, provázel,“ řekl Super.cz.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám