Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kapitán Exner je takový český James Bond. Je to elegán s lehce výstředním vkusem, který nenechá na pokoji jedinou sukni. Zároveň má brilantní úsudek a nic ho nevyvede z míry. Podle detektivních románů Václava Erbena (†73) vzniklo několik filmových adaptací, kde přelétavého fešáka ztvárnili různí herci. Ve snímku Poklad byzantského kupce (1966) si ho zahrál Jiří Vala (†76). V TV filmu Bláznova smrt (1973) ho ztvárnil Petr Kostka (83). A v detektivce Smrt talentovaného ševce (1982) připadla role kapitána Exnera Jiřímu Kodetovi (†67), kterému sedla jako ulitá.

V tomto příběhu se elegantní pražský kriminalista marně pokouší strávit poklidnou dovolenou v městečku Opolná. V den jeho příjezdu totiž kdosi zavraždí obuvníka Boleslava Rambouska, jinak také úspěšného, a tudíž bohatého místního výtvarníka. Exner se chtě nechtě musí pustit do pátrání, jehož bonusem je románek s půvabnou zámeckou průvodkyní Lídou (Jana Boušková, 67).

Kolegové ji drželi nad vodou

Právě s obsazením Jany Bouškové nastal problém – dva měsíce před začátkem natáčení zahynul tragicky její manžel, herec Petr Svojtka (†35), který shodou nešťastných náhod vstoupil mezi dva tramvajové vozy.

Boušková tehdy prožívala velmi těžké období a režiséru Janu Schmidtovi (†85) dalo hodně práce přemluvit ji, aby v takovém okamžiku roli přijala. „Naše malé dítě mi během natáčení hlídala maminka, ale herečtí kolegové v čele s Jiřím Kodetem a štáb mi tyto krušné chvíle pomohli překonat a já jsem alespoň na chvíli zapomněla,“ vyprávěla později Boušková. Její tragédie celý tým opravdu stmelila.

Soudruzi se zase vyznamenali

Film s Jiřím Kodetem v hlavní roli se líbil nejen divákům, ale i autorovi knižní předlohy Václavu Erbenovi, který doufal, že se tento herec objeví i v dalších filmových adaptacích jeho příběhů. Bohužel se tak nestalo. Kodet byl u komunistů na černé listině a přišel kvůli tomu o velké množství hereckých příležitostí. U jména v jeho hereckém rejstříku dokonce stálo, že má hrát jen malé a záporné role…

Kde najdete Opolnou

Místní i výletníci jistě poznají, že filmová Opolná je ve skutečnosti městečko Opočno, které se pyšní půvabným zámkem. Ve fotogenických kulisách Opočna vzniklo více filmů, mj. oba příběhy o Babičce (1940 a 1971) či část čtyřdílné TV série Božena (2021). Točili tu i zahraniční filmaři – za všechny zmiňme aspoň norský seriál Cesta za oceán (2020).

Každopádně Smrt talentovaného ševce je vlastně takovým filmovým pomníkem Opočna 80. let. Kromě zámku, parku a rybníku si zde „zahrálo“ i nádraží, penzion nebo lahůdkářství. Štáb se podíval i do interiéru jedné zdejší vily a nechyběli pochopitelně ani místní obyvatelé.

Václav Erben svůj příběh zasadil sice do fiktivní Opolné, je ale docela dobře možné, že ve skutečnosti šlo právě o Opočno, už proto, že obě jména jsou si blízká. Autor se navíc narodil v nedalekém Náchodě a režisér Jan Schmidt v něm strávil mládí. K Opočnu měli tedy oba blízko…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám