Hlavní obsah
Článek

Poslední rozloučení s dlouholetou uměleckou ředitelkou Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Evou Zaoralovou (†89) nevynechala řada známých osobností. Mezi smutečními hosty nechyběl ani herec Jiří Bartoška (77), který festival právě po boku filmové publicistky v roce 1993 společně rozjel.

„Byli jsme takový Jekyll a Hyde. Byli jsme jako oheň a voda. Myslím si, že je to ta správná chemie, jak dělat něco společně, že si lidi pořád oponují v názorech a v provedení. Nebýt tohohle pohřbu, tak o ní moc lidí nevědělo. Byla hrozně pokorná, když si vezmete, že byla oceněna francouzskými, italskými, polskými i českými řády. Byla to velká osobnost, ale stála v ústraní,“ svěřil na pohřbu prezident festivalu Jiří Bartoška.

Poslední sbohem přišla dát také herečka Jiřina Bohdalová (92), která je pravidelným hostem filmového festivalu. „Když vzpomenu na ty Karlovy Vary, tak tomu dávala určitou noblesu. Myslím, že tím, že držela ruku nad Jirkou Bartoškou, tak dlouho vydržely v noblese i Vary a že se to od ní Jirka Bartoška naučil. Byla na tom začátku, nesla to poselství a uměla ho předat,“ řekla na posledním rozloučení Jiřina Bohdalová.

S festivalem je dlouhá léta spojován také moderátor Marek Eben (66), ani ten ve strašnickém krematoriu nechyběl. „Na Evu mám samé hezké vzpomínky. Reprezentovala most mezi starým festivalem a novým. Měla výborný vkus, byla laskavá a dá se na ni vzpomínat jen hezky,“ řekl moderátor.

Na posledním rozloučení nechyběli také herci Jiří Macháček, Zuzana Stivínová, Eliška Balzerová, Ivana Chýlková, Zdeněk Svěrák, ale sbohem přišel říct režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Helena Třeštíková nebo režisér Jan Hřebejk. „Paní Eva Zaoralová byla moje profesorka na FAMU, měl jsem ji ve velké úctě a obdivoval jsem, že její život vyvrcholil prací pro karlovarský festival, z toho čerpám naději, že po skvělém životě ho můžete završit takovým dílem,“ řekl režisér Jan Hřebejk.

Reklama

Další články

Načítám