Hlavní obsah
Článek

Ve věku 89 let zemřela 10. března dlouholetá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. S ní se dnes do strašnického krematoria přišla rozloučit řada známých osobností.

Mezi smutečními hosty byli Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Jiří Macháček, Zuzana Stivínová, Zdeněk Svěrák, Eliška Balzerová, Václav Marhoul i mnoho dalších.

Ze spolupracovníků na MFFKV dorazila také tisková mluvčí festivalu Uljana Donátová, umělecký ředitel Karel Och a výkonný ředitel MFFKV Kryštof Mucha.

Eva Zaoralová v roce 1994 stanula v čele nadace pověřené uspořádáním 29. ročníku festivalu. Společně s prezidentem Jiřím Bartoškou a dalšími spolupracovníky vytvořili z MFFKV jednu z nejvýznamnějších událostí svého druhu ve střední a východní Evropě. V roce 2011 se vzdala postu umělecké ředitelky a zůstala u něj jako umělecká poradkyně.

Zaoralová vystudovala na Karlově univerzitě češtinu, francouzštinu a italštinu a zpočátku pracovala jako tlumočnice. Léta působila jako redaktorka časopisu Film a doba, jehož byla několik let i šéfredaktorkou.

Za svého života se dočkala i několika cen. V roce 2007 získala od ředitele festivalu v Cannes plaketu s canneskou palmou pro nejvýznamnější novináře a v roce 2012 jí byla udělena prezidentem Václavem Klausem medaile Za zásluhy II. stupně. Tentýž rok se stala také držitelkou francouzského vyznamenání Důstojník Řádu umění a literatury. V roce 2017 získala i Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

Související témata:
Eva Zaoralová

Reklama

Další články

Načítám