Hlavní obsah
Článek

Už pár let sympatického kudrnáče vnímáme po boku úspěšné sportovkyně, snowboardcrossařky, olympijské vítězky a mistryně světa Evy Samkové. Pomáhala mu při přípravě na fyzicky náročnou roli sportovce, běžkaře Emericha Ratha v dramatu Poslední závod? A jak na tom herec je s kondičkou a běžkováním?

Ve filmovém dramatu Poslední závod, které vychází z legendárního příběhu krkonošských kamarádů lyžařů Hanče a Vrbaty, ztvárňuje zapomenutou postavu Emericha Ratha. Jediný Němec na startu významného běžkařského závodu 24. března 1913 se vydal, když ostatní vzdali kvůli prudce zhoršenému počasí, Hančovi na pomoc.

Významný český sportovec německé národnosti Rath (†79), měl skvělé výsledky, kromě lyžování, hrál fotbal, hokej, ragby, skvěle plaval, zápasil, boxoval, dokonce dvakrát startoval na OH. Jak je na tom se sportováním Marek Adamczyk (34)?

„Rozhodně se nemůžu s Emerichem srovnávat, ale sportování se nijak nevyhýbám. Když je příležitost, rád si zahraju florbal, volejbal, vyjedu na vodu nebo na lyže. On byl fyzicky výjimečně disponovaný, to já nejsem, ale toho sportovního ducha v sobě mám,“ řekl Super.cz.

Mimo jiné také holdoval trampingu, což za komunismu zavinilo Rathův smutný konec. Zkoušel herec někdy tramping, spát v přírodě pod širákem?

„Ano! Začínal jsem s tím už v raném věku, kdy jsem pravidelně jezdíval na tábory s turistickým oddílem Lišky IX. Skvělé! Doteď mám výlety do přírody, spaní pod širákem nebo ve stanu, vaření v ešusu a pěší túry moc rád.“

Natáčelo se v extrémním horském počasí, filmaři si pochvalovali, jak se mění – kvitovali časté mlhy, vítr a mráz. Jak se na roli v takových podmínkách dá připravit? „Obecně jsem se snažil dostat do formy. Chodil do posilovny, běhal, jezdil na kole. Trénovali jsme na historických lyžích a také jsme se vyráželi otužovat,“ prozradil nám Marek z natáčení.

V příběhu hraje Ratha v pokročilejším věku Oldřich Kaiser (66). Režisér měl nejdřív obsazeného jeho a pak k němu hledal mladší verzi. Někoho, kdo mu bude typově podobný a dá se mu věřit, že je sportovec. „A tak nějak asi přišel na mě,“ komentuje výběr Adamczyk.

Rath se v den osudného běhu na 50 kilometrů vrátil pro Hanče s nasazením života. Marně se ho pokoušel zachránit. Po 2. světové válce nemusel do odsunu, protože schovával uprchlého Žida. Pak ho ale komunisté obvinili z propagace amerikanismu, prodával ve svém obchodě trampské vybavení.

„Pro mě je Emerich opravdová legenda! Houževnatý, optimistický chlap, který si dokázal zachovat vlastní tvář, ať už na něj osud nachystal jakoukoli past. Tohle jsou věci, které mi na něm velmi imponují a chtěl bych se mu v nich alespoň trochu přiblížit,“ řekl Super.cz.

Pochopitelně nás zajímalo, zda mu radila jeho přítelkyně Eva Samková, která pochází z Vrchlabí? „Nemusí radit, stačí se na ni podívat a hned se cítíte být o trochu lepším sportovcem,“ směje se Marek.

„Navíc ona není žádný mentorský typ. Když jsem chtěl například poradit s technikou jízdy na běžkách, musel jsem to z ní páčit a stejně nakonec řekla něco jako: Prostě se snaž nespadnout a nějak to dáš.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám