Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Vybíráte zahradní skleník? Nejspíše chcete vědět, na co dát při výběru pozor, aby vám skleník nějaký ten čas vydržel, a hlavně abyste z něho měli kýžený užitek. Ať už jste začátečník či zkušený zahrádkář, volbu zahradního skleníku je vždy potřeba důkladně promyslet. A právě s tím vám pomůže specialista na zahradu a zahradní skleníky - ZAHRADA JEŽEK.

Obloukové skleníky

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.
Více

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.

Komerční sdělení

Mezi základní a zároveň nejčastěji využívané patří skleníky obloukové a hranaté skleníky se sedlovou střechou (jinak nazývané též jako áčkové skleníky). V současnosti se větší oblibě těší prvně zmiňované obloukové skleníky. Ty jsou díky aerodynamickému tvaru konstrukce až o 60 % odolnější. Povrch oblouku skleníku navíc tvoří celistvé pláty polykarbonátu (rozměr 6 x 2 m), což oceníte především při bouři a silném nárazovém větru. Nejeden pěstitel musel po silném vichru shánět pro svůj áčkový skleník nové výplně. Riziko "odfouknutí" je u obloukových skleníků výrazně nižší.

Hranaté skleníky

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.
Více

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.

Komerční sdělení

Výhody áčkového typu naopak oceníte již při montáži. Skleník je často dodávám v jedné krabici a zmiňovanou výhodou je již nařezaná výplň skleníku. Spolu s tímto lze objektivně označit montáž hranatého skleníku za jednodušší. Nespornou výhodou áčkových skleníku je také zachytávání vody pomocí okapů, kterými obloukové skleníky nedisponují.

Oblíbené polykarbonátové skleníky

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.
Více

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.

Komerční sdělení

Vámi zvolený tvar skleníku do značné míry ovlivňuje možnosti výběru výplně. Existují dvě varianty výplní skleníků - polykarbonát a sklo. U klasických hranatých skleníků můžete vybírat z obou variant prosklení. U skleníků obloukových pak vychází omezení ze samotného tvaru, kdy skleněné výplně nelze na rozdíl od polykarbonátových desek ohýbat do kulatého tvaru. K úspěšnému pěstování přispívá polykarbonát svými vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi, dobrou propustností světla a odolností proti povětrnostním vlivům. Naopak k nevýhodám lze zařadit poměrně velkou náchylnost na mechanické porušení (vrypy), které mohou nastat při neopatrném zacházení – třeba při stavbě skleníku.

Tradiční skleníky ze skla

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.
Více

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.

Komerční sdělení

Vedle toho skleněné skleníky, které patřily dlouhá léta k české klasice, jsou nejčastěji dodávané ve 3-4 mm variantě. K nevýhodám skla patří jeho horší tepelně izolační vlastnosti a větší náchylnost k poškození v důsledku krupobití či nárazu. V současné době se takřka výhradně k zasklívání skleníků používá rozptylové sklo. Mnohem lépe chrání rostliny před slunečními paprsky a na jaře se nemusí zastiňovat vápnem. Testování navíc prokázalo, že rozptylové sklo má prakticky stejnou propustnost světla jako sklo čiré a výborně se tak hodí k pěstování zeleniny.

Čím si skleník dovybavit?

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.
Více

Foto: Dům a zahrada Ježek s.r.o.

Komerční sdělení

Pokud již máte vybraný svůj budoucí skleník, je nutné se zamyslet také nad jeho výbavou. Mezi nezbytné doplňky patří především střešní okna. I přesto, že řada skleníků je vybavena jedním nebo dvěma okny v čelech skleníku, je pro lepší ventilaci vhodné doplnit váš skleník také střešním oknem. Ideální počet střešních oken není určen, ale z naší zkušenosti doporučujeme u skleníku do délky 4 metry 1 okno a následně s každými 2 metry další střešní okno. Všechna střešní okna jsou manuální. To znamená, že jejich otevření a zavření je doslova ve vašich rukou. Řešením je pořízení automatického otvírače, který díky parafínové náplni reaguje na změny teplot a sám okno otevírá a zavírá. Nejen v období velkého sucha je nutné také promyslet systémy zavlažování ve skleníku. Ať už raději zaléváte dešťovou vodou ze sudu nebo používáte vodovodní řád, je pro vás vhodnou variantou kapénková závlaha. Pro zkrášlení interiéru skleníku můžete využít například vyvýšené záhony či plastové obrubníky.

Další články

Načítám