Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jméno novinářky Mariny Ovsjannikovové v těchto dnech skloňují její kolegové po celém světě. Důvod je zřejmý: moderátorka se odhodlala vstoupit do vysílání ruské státní televize s protiválečným transparentem o lživých informacích, jimiž ruská média lidi „krmí“. Za mimořádně odvážné gesto jí hrozí tvrdý postih.

„Stop válce. Nevěřte propagandě, tady vám lžou. Rusové proti válce,“ mohli si diváci přečíst na transparentu Ovsjannikovové. K zastavení invaze vyzývala i slovně, a to, dle britského The Guardianu, v nejsledovanější ruské zpravodajské relaci na Prvním kanálu.

Za šíření informací o válce, které jdou proti oficiálnímu výkladu Kremlu - tedy že jde o speciální vojenskou operaci s cílem demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu, hrozí lidem dle nově přijatého zákona až 15 let vězení. Moderátorka je aktuálně nezvěstná, uvedl na Twitteru obhájce lidských práv Pavel Čikov.

„Co se nyní děje na Ukrajině, je zločin. Rusko je agresor. Veškerou zodpovědnost za tuto agresi má jediná osoba: Vladimir Putin. Můj otec je z Ukrajiny, matka je Ruska. Nikdy to nebyli nepřátelé,“ uvádí mj. Marina ve videu zveřejněném předtím, než se vymezila v televizi. V tom také uvedla, že se stydí za to, že byla součástí mediální mašinérie, která šíří ruskou propagandu.

Marina Ovsjannikovová se narodila v roce 1978, vystudovala Kubáňskou státní univerzitu a Ruskou akademii národního hospodářství a státní správy. Dle profilů na sociálních sítí má dvě děti. V mládí a v době studií se závodně věnovala plavání. Žije v Moskvě.

Související témata:
Marina Ovsjannikovová

Reklama

Další články

Načítám