Hlavní obsah
Článek

Sympatickou Slovenku máme spojenou s rolí pohádkové princezny Arabely ze stejnojmenného seriálu (1980). Možná vás to překvapí, ale Jana Nagyová (*9. 1. 1959) nebyla první volbou. Režisér Václav Vorlíček (†88) původně počítal s účastí oblíbené Libuše Šafránkové (†68), avšak herečka dlouhodobě onemocněla. Do role zlé princezny Xenie byla už vybrána Dagmar Patrasová (65) a co teď? Kdo bude hrát její hodnou sestru?

Stopařky i princezny

Vorlíček si naštěstí vzpomněl na Nagyovou, kterou krátce předtím viděl ve Smrti stopařek (1979). Hrála zde jednu ze studentek, které znásilní a zavraždí agresivní řidič.

Shodou okolností se zde objevila právě po boku Dagmar Patrasové, a tak režiséra napadlo, že by k sobě pasovaly i jako princezny. Ukázalo se, že měl správný „čich“, a nakonec se dostalo i na Libuši Šafránkovou, která postavu Arabely nadabovala.

Proč ukončila kariéru

Jana Nagyová se od dětství věnovala amatérskému divadlu. V roce 1978 absolvovala zpěv a hru na klavír na bratislavské konzervatoři, a ještě v témže roce se stala členkou tehdejšího Poetického souboru Nové scény v Bratislavě, kde působila do roku 1988. Svou ženskou přitažlivost a půvab uplatnila nejen na divadelních prknech, objevila se i v řadě televizních filmů a seriálů, mj. Jedenáste prikázanie (1977), Nebezpečné známosti (1980), Alžbetin dvor (1986) či Pražské tajemství (1988).

Úspěšnou hereckou kariéru ukončila z rodinných důvodů v roce 1988, kdy se provdala za německého podnikatele Haralda Schlegela, a odstěhovala se za ním do SRN. Poprvé se ale vdala ještě jako 22letá za hokejistu Mira Kuboviče, se kterým má nejstarší dceru Janu.

Manželství ale dlouho nevydrželo. Rozpadl se i její vztah se Schlegelem, který se stal otcem jejího druhého dítěte, syna Haralda. Nyní je herečka vdaná potřetí a jak se říká: do třetice všeho dobrého… S německým manželem Tonim Pulmem jí to konečně klaplo, jsou spolu přes dvacet let a vychovali dceru Sophii Emmu. Z princezny Arabely je dnes už také dvojnásobná babička.

Z Arabely sešlo

Profesní comeback, který se Janě Nagyové rýsoval na počátku 90. let, nevyšel. Tehdy se režisér Vorlíček rozhodl oživit komerčně úspěšnou látku a natočit pokračování Arabely. Herečka sice nabídku dostala, ale produkce se nedohodla s její německou agenturou, a tak roli získala Miroslava Šafránková (63).

Letos ji čeká comeback

V roce 1993 si Nagyová sice zahrála ve slovenském dramatu Pozemský nepokoj, ale pak se filmaři odmlčeli. Nová příležitost přišla až loni, kdy herečku oslovil český herec, režisér a scenárista Jan Budař (44) a nabídl jí roli královny Ludmily ve své pohádce Princ mamánek (2022).

Nagyovou to potěšilo, i když její radost kalilo vědomí, že roli měla původně ztvárnit Libuše Šafránková a po ní Hana Maciuchová (†75) – natáčení filmu se totiž kvůli finančním potížím několikrát odložilo. Mělo se začít už v roce 2016, ale pohádka nedostala grant a Budařovi se nepodařilo sehnat sponzory.

Nakonec se vše v dobré obrátilo a Princ mamánek bude mít premiéru letos v září. „Tato překrásná pohádka od Jana Budaře mi otevřela nová vrátka,“ řekla herečka slovenským novinářům s tím, že si také velmi užila spolupráci s představitelem krále Martinem Hubou (78), který nahradil původně zvažovaného Josefa Abrháma (82).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám