Hlavní obsah
Článek

Když ruská vojska vtrhla na území Ukrajiny, krok prezidenta Putina odsoudili i mnozí Rusové. Mezi nimi i několik dcer ruských oligarchů. Přitom za kritiku režimu a Putinova počínání, kterou tamní vláda nazývá dezinformací a šířením lživých zpráv, hrozí Rusům až 15 let vězení. Tisíce lidí už při protestech v Rusku zatkli.

Mladou generaci ale putinovská propaganda neošálila. Jednou z jejích kritiček je i dcera miliardáře Romana Abramoviče, který má nebo v minulosti alespoň měl blízký vztah s Putinem. Abramovič se aktuálně kvůli sankcím uvaleným na Rusko snaží prodat svůj fotbalový klub Chelsea.

Sofia (23) ve svých Instastories upozornila, že jde o válku, kterou chce Putin, nikoliv Rusko, a dala jasně najevo, že stojí za Ukrajinou. Také na síti odvážně uvedla, že jednou z největších lží, které Putin šíří, je, že za ním stojí většina obyvatel země.

Svou podporu dala najevo sdílením ukrajinské vlajky také vnučka bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina Maria Jumaševa (19). Jejím otcem je politik Valentin Jumašev, jedna z klíčových postav, které pomohly Putinovi dostat se k moci. Roky působí také jako jeho poradce.

V neposlední řadě se pak k válce vyjádřila dcera mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova Yelizaveta (24). Ta na síti sdílela „Ne válce“, heslo ovšem do několika hodin z jejího profilu zmizelo. Lze předpokládat, že na přání jejího otce, který pravidelně vydává prohlášení ospravedlňující činy ruské armády.

V ten samý den Peskov pro agenturu TASS uvedl, že „určitě existují občané, kteří mohou mít svůj vlastní pohled na věc, a těm to musíme lépe vysvětlit." Yelizavetin profil je nyní soukromý.

Reklama

Další články

Načítám